Voorkeur: Muziek

POLYFONIE IN DE ZUIDELIJKE NEDERLANDEN Het komende weekeinde vindt in Maastricht en omgeving het festival 'Polyfonie in de Zuidelijke Nederlanden' plaats met muziek van componisten uit de 15de en 16de eeuw, toen de Zuidelijke Nederlanden het kwalitatief op polyfonaal (meerstemmig) gebied konden opnemen tegen de Italiaanse renaissance. Het festival begint 12 jan 20u15 in de OLV Basiliek in Maastricht, waar Capilla Flamenca uitvoeringen geeft van de Lamentaties van De Lattre en de Requiemmis van De Chaynée. Op 13 jan 12u is er in het Maastrichts Conservatorium 'Met hemelse klank en hels lawaai'. Om 15u brengt Studium Chorale een programma rond Episcopius in de H. Mathiaskerk in Maastricht, om 17u geeft Anthony Bailes een luitrecital in de Maastrichtse Cellebroederskapel en om 20u30 voert Capella Pratensis muziek uit van Josquin des Prez in de St. Gerlachuskerk in Houthem-St. Gerlach. Op 14 jan wordt het festival besloten met twee concerten: om 12u brengt Camerata Trajectina polyfone liederen uit 'de druk van Bathem' en om 15u30 zingt Ensemble Rans in Café Hoeve De Bies in het Belgische St. Maartensvoeren delen uit het Antwerps Liedboek. Inl. en res. 043-3250511.

RUSSISCH STAATS SYMFONIE ORKEST Het Russisch Staats Symfonie Orkest geeft verschillende concerten in ons land. Jansug Kakhidze leidt het orkest 14 jan 20u in een concert in het Theater aan de Parade in Den Bosch met muziek van Tsjaikovski (de polonaise uit de opera Jevgeni Onjegin en de concertfantasie voor piano en orkest, met Vladimir Ovchinikov als solist), Ljadov (Het betoverde meer) en Skrjabin (Le poème de l'extase). Op 15 jan 20u15 klinkt in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht in plaats van Ljadov en Skrjabin de Eerste symfonie van Mahler. Het concert op 18 jan 18u in de Dr. Anton Philipszaal, waar Jevgeni Svetlanov de eerste symfonie van Rachmaninof en Le poème de l'extase dirigeert, is het begin van een serie Defilé-concerten voor Haagse muziekliefhebbers, die rond die tijd niet in de files naar Zoetermeer en Leiden willen zitten.

ZWIJGENDE FILM MET LEVENDE MUZIEK De zwijgende Russische film Nieuw Babylon (1927-'29), een verhaal over de Parijse Commune-opstand (1871) van de regisseurs Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg wordt uitgevoerd met de originele filmmuziek van Dmitri Sjoskowitsj, gespeeld door het Brabants Orkest olv Mark Fitz-Gerald. 11 jan 20u DeSingel Antwerpen; 13 jan 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 15 jan 20u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag; 16 jan 20u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven.

LOTZ OF MUSIC Fluitist Mark Alban Lotz is de leider van dit kwintet dat met de cd 'Puasong Daffriek' fris en inspirerend debuteerde. 12 jan BIMhuis Amsterdam, 13 jan SJU-podium Utrecht, 14 jan Studio CNM Hilversum.

AREND NIKS PROJECT Slagwerker Arend Niks brengt in zijn composities elementen uit de moderne muziek en de jazztraditie samen en trok uit beide 'kampen' muzikanten aan. Uit de jazz o.a. trompettist Eric Vloeimans en trombonist Joost Buis, uit de 'klassieke' hoek pianist Cees van Zeeland en cellist Paul Stouthamer. 15 jan Wilhelmina Eindhoven, 17 jan MC Enschede, 19 jan BIMhuis Amsterdam, 20 jan SJU-podium Utrecht, 21 jan Dodorama Rotterdam.

THE MAVERICKS Traditionele country in een felgekleurd rockjasje, die een schokgolf teweeg bracht in de punkclubs van Amerika. Althans, dat beweren The Mavericks zelf, want op de plaat klinkt hun muziek nog tamelijk braaf. 12 jan Paradiso, Amsterdam.

SOUTHERN CULTURE ON THE SKIDS Trio uit North Carolina maakt doe-het-zelf-rock'n'roll met een regionaal tintje. 11 jan Doornroosje, Nijmegen, 13 jan Rotown, Rotterdam, 17 jan Vooruit, Gent, 20 jan Paard, Den Haag, 21 jan Vera, Groningen.

COOLIO De vrede tussen rapper Coolio en Stevie Wonder is getekend, nadat Coolio er vandoor ging met het refrein van Wonders 'Pastime Paradise' in de hit 'Gangsta's Paradise'. Hoewel hij altijd boos kijkt, vertegenwoordigt Coolio het vriendelijke gezicht van de gangsta-rap. 17 jan Paradiso, Amsterdam.