Voorkeur: Films

BABE (Een buitengewone big) Door Chris Noonan geregisseerde Australische fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith over een uitverkoren varkentje dat de ambitie heeft een herdershond te zijn. Een volkomen absurde, maar goed doordachte en idyllische ogende onderneming, die Orwelliaans van opzet is en tegelijk lichtverteerbaar. In 71 theaters.

LE BUTTANE Low-budget-film in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Rotterdam, Venster; Maastricht, Lumière.

FORGET PARIS De geest van Woody Allen is vaardig over de film die Billy Crystal maakte over het relationele wel en wee van een solitaire basketbalscheidsrechter (Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario,droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen (onder meer van Joe Mantegna en Julie Kavner) zorgen voor meer dan een standaard feelgood movie volgens beproefd Hollywood-recept. Amsterdam, City 4;

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Zwolle, Filmhuis; Oudenbosch, Fidei Arti.

PROCEDURE 769 Strakke, min of meer objectieve documentaire van Nederlandse debutant Jaap van Hoewijk laat elf getuigen van de executie van een Californische moordenaar in de San Quentin-gevangenis aan het woord. Hun gevarieerde betrokkenheid bij de veroordeelde en zijn slachtoffers veroorzaakt een niet-psychologisch gedefinieerd panorama van meningen en gevoelens over de doodstraf, dat grote indruk maakt. Zutphen, Luxor.

DE SLAG IN DE JAVAZEE Epische, meer in emoties en saillante details dan in feiten en cijfers geïnteresseerde documentaire van Niek Koppen over de zeeslag in 1942, waarbij Indië voor het eerst verloren ging. Meesterlijke, tragikomische montage van getuigenissen van vijftig overlevenden, aangevuld met associatieve illustraties. Nijmegen, Cinemariënburg; Groningen, Liga '68.

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een lijk in de kast (Forest Whitaker). In 12 theaters.

TOKYO MONOGATARI (Tokyo Story) Yasujiro Ozu's bekendste film (uit 1953) is een statisch en minimaal drama, dat de uiterlijke onbewogenheid in Japanse familieverhoudingen als basis neemt voor een geestig en humanistisch meesterwerk. Amsterdam, Alfa 4.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Middelburg, Schuttershoftheater; Nieuwegein, Filmtheater; Zutphen, Luxor.

UNDERGROUND Horen en zien vergaat de kijker in Emir Kusturica's zinderende en bijna drie uur durende fantasmagorie over oorlog en communisme; een zwart-humoristische Apocalypse Now van de Joegoslavische oorlog die in Cannes terecht werd onderscheiden met de Gouden Palm. In 7 theaters.

ZUSJE In het verrassende speelfilmdebuut van onder meer Robert Jan Westdijk (regie) en Kim van Kooten (hoofdrol) achtervolgt een geobsedeerde jongen zijn zusje met een Video-8-camera ter opheldering van een jeugdgeheim. De kijker danst mee met de camera en krijgt behalve het verslag van een haat-liefdeverhouding ook een humoristisch beeld van een groepje twintigers in de jaren negentig. In 13 theaters.

EN VERDER The Bridges of Madison County (29 theaters), Doornroosje (3 theaters), GoldenEye (95 theaters), Jade (Bergen op Zoom, Tilburg), Lang leve de koningin (12 theaters), Il Postino (8 theaters), Pulp Fiction (Amsterdam, Sittard, Utrecht), Reservoir Dogs (Amsterdam), Silence of the Lambs (Amsterdam), Wallace & Gromit (Filmhuis Heemskerk).