Volvo wil produktie auto's in VS

NEW YORK, 11 JAN. Het Zweedse concern Volvo praat met andere autoproducenten over mogelijkheden om samen een fabriek te bouwen in de Verenigde Staten. Er is al onderhandeld met het Japanse Mitsubishi, waarmee Volvo samenwerkt bij NedCar in Born. Dat heeft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal gisteren gemeld.

De fabriek zou personenauto's en terreinwagens gaan maken. Mitsubishi heeft al een produktiebedrijf in Normal in de staat Illinois. Volvo zou daar in kunnen stappen, maar het is ook mogelijk dat het concern met een andere fabrikant in zee gaat of op eigen kracht gaat produceren. Als vestigingsplaats wordt gedacht aan Jackson County, nabij Atlanta. In dit zuidoostelijke deel van de VS staan al fabrieken van andere Europese autoconcerns.

Volvo produceert in de VS al vrachtwagens met General Motors. Personenauto's zijn voor het concern echter veel belangrijker. De VS zijn goed voor een jaarlijkse afzet van ongeveer 87.000 auto's en vormen daarmee de grootste buitenlandse afzetmarkt voor Volvo.

Volvo is min of meer gedwongen om personenauto's in de VS te gaan produceren, omdat na de Japanse fabrikanten ook de Duitse producenten daar steeds meer auto's gaan maken. Duitse wagens en de duurdere Japanse modellen zijn de belangrijkste concurrenten. (DPA, KRF)