Vakbondscampagne tegen Toys R Us

STOCKHOLM, 11 JAN. Vakbonden in 24 landen hebben een campagne ontketeknd om werknemers te organiseren tegen de Amerikaanse speelgoedgigant Toys R Us. Doel van de vakbonden is het bedrijf ertoe te bewegen in 60 verschillende landen CAO's af te sluiten met de werknemers van honderd winkels.

De vakbondactie wordt georganiseerd door de vanuit Genève opererende International Federation of Commercial, Technical and Clerical Employees (FIET), die zegt 12 miljoen leden te hebben in 70 verschillende landen.

De campagne is gelanceerd naar aanleiding van stakingen vorig jaar in Zweden die drie maanden duurden. De vakbond riep toen het personeel wereldwijd op de produkten van Toys R Us te boycotten. Het conflict eindigde in augustus afgelopen jaar toen de speelgoedketen toestemde met een CAO voor het Zweedse personeel.

De directeur van de FEIT, Jan Furstenborg, verklaarde dit keer geen algemene staking te willen starten. Het conflict met de winkelketen gaat over de arbeidsomstandigheden van het personeel en niet over geldzaken. Volgens de directeur betaalt Toys R Us redelijk. “Het probleem waar het conflict zich op toespitst is dat de onderneming denkt dat het zowel het lichaam van de werknemer als diens geest bezit”, licht John Ryan, een afgevaardigde van de vakbond in Australië, toe.

Volgens een werknemer in Stockholm werd het personeel, voordat daar een CAO werd afgesloten, regelmatig onderworpen aan lichamelijke controles om na te gaan of het personeelslid niets stal. Ook werd toen onderzocht of Toys R Us kinderen in dienst had. Toys R Us heeft nog geen commentaar gegeven.(AP)