Vader doet zelfmoordpoging na moord op drie zoontjes

KRIMPEN A/D IJSSEL, 11 JAN. Het is kwart voor twaalf als naaste familieleden, vrienden en enkele buren zich als in een erehaag opstellen in de voortuin van de Kwartelstraat in Krimpen aan den IJssel. Kort daarop komen twee dragers van de begrafenisonderneming naar buiten met een brancard tussen hen in.

Het is het eerste slachtoffer van een familiedrama dat zich vanmorgen tegen half vijf heeft voltrokken in de Molukse wijk van Krimpen. Het weeklagen klinkt aangrijpend over het stille woonerf en wordt luider als de tweede en derde brancard naar de gereedstaande lijkauto's worden gedragen.

Op grond van wat rechercheurs in de woning aantroffen, gaat de politie er van uit dat de 42-jarige Arie S. in de vroege morgen zijn drie zoontjes van 5, 8 en 9 jaar om het leven heeft gebracht. Daarna heeft hij geprobeerd zichzelf van het leven te beroven, maar dat mislukte. De door familie gewaarschuwde politie vond hem in de gang met een slagaderlijke bloeding, waarna hij in allerijl werd overgebracht naar het Dijkzigtziekenhuis in Rotterdam. Enkele uren later is hij daar gearresteerd en naar het politiebureau van Capelle aan de IJssel gebracht. Hij kon nog niet worden gehoord.

De buurt heeft vanmorgen niets gemerkt van wat zich op de bovenverdieping van het eengezinshuis heeft afgespeeld. Alleen de naaste buren werden gealarmeerd door gestommel en geschreeuw, dat volgens een politiewoordvoerder de indruk wekte dat er een hevige ruzie gaande was. Deze buren waarschuwden eerst de familie, die trachtte te achterhalen wat er aan de hand was. Daarna werd de politie gebeld, die binnen enkele minuten bij de woning was.

Rechercheurs vonden de “vreselijk toegetakelde” lichamen van de jongens in twee slaapkamers. Over de hele verdieping lag bloed. De vader heeft volgens de politie waarschijnlijk een scheermes gebruikt voor zijn daad. Hij werd zwaargewond op de begane grond aangetroffen.

Over het motief kon de politie vanmorgen nog niets zeggen. Evenmin of er direct verband is met het overlijden na een korte, ernstige ziekte van zijn vrouw, ongeveer vier jaar geleden. S. had een baan als verpleger. Sinds kort had hij een vriendin, die gisternacht als bejaardenverzorgster in de nachtdienst werkte. Zij werd door familie ingelicht over wat zich thuis had afgespeeld. Volgens de politie had de vader geen ernstige problemen. Voor zover bekend was er geen hulpverlening ingeschakeld. “Zoals het nu lijkt is dit tot ieders verbijstering volkomen onverwacht, zonder enig signaal vooraf gebeurd”, aldus de woordvoerder van de politie.

Buren vertellen dat de kinderen gewoon naar school gingen: “Hun vader was een heel vriendelijke zachtaardige man. We begrijpen gewoon niet hoe dit kon gebeuren”. Familieleden, waar onder ook de moeder van de man, verzamelden zich vanmorgen in een huis verderop aan het woonerf. Een predikant trachtte hen te troosten. In overleg met de politie werd besloten om hen de gelegenheid te geven op een waardige wijze afscheid te nemen van de kinderen.