Uitstekend jaar voor Northwest Airlines

MINNEAPOLIS, 11 JAN. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines, partner van de KLM, heeft een uitstekend jaar achter de rug. Het aantal vervoerde passagiers steeg in 1995 met 8,4 procent tot een record van 49,3 miljoen. De bezettingsgraad van de stoelen ging omhoog van 68,1 tot 71,5 procent, eveneens een record. Het vrachtvervoer liet evenwel een vermindering zien met 3,3 procent. Dat kwam mede doordat er als gevolg van het grotere aanbod van passagiers minder vrachtcapaciteit was. Northwest publiceert 19 januari de financiële resultaten over 1995. In de eerste negen maanden van het jaar steeg de nettowinst met 36 procent tot een record van 231 miljoen dollar. De omzet groeide in die periode met9 procent tot 6,88 miljard dollar. De maatschappij trok vorig jaar niet alleen meer passagiers maar kreeg ook een hogere waardering. Van de zeven grootste Amerikaanse maatschappijen heeft zij haar service vorig jaar volgens een consumentenonderzoek van het tijdschrift Fortune het meest verbeterd. Op de waarderingsranglijst klom de maatschappij naar een met American Airlines gedeelde derde plaats achter Southwest Airlines en Delta Air Lines. (ANP)