Tribunaal vraagt België uitlevering van drie Rwandezen

BRUSSEL, 11 JAN. Het VN-tribunaal dat de genocide in Rwanda onderzoekt heeft vandaag bij België een formeel verzoek ingediend om de uitlevering van drie Rwandezen. Volgens het tribunaal dragen de verdachten verantwoordelijkheid voor de genocide in 1994 waarbij minstens vijfhonderd duizend Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven kwamen. Een woordvoerder van het Belgische ministerie van buitenlandse zaken liet gisteren al weten dat België de drie Rwandezen ter beschikking zal stellen aan het tribunaal. De drie verdachten, twee voormalige burgemeesters en een voormalig minister, zitten sinds het vorig voorjaar vast in Belgische gevangenissen. In december vaardigde het tribunaal al dagvaardingen uit tegen acht verdachten. Deze verdachten zijn nog niet aangehouden omdat hun verblijfplaats niet bekend is. Het formele verzoek dat vandaag is ingediend is daarmee de eerste stap van het in Tanzania gevestigde tribunaal om voor de genocide verantwoordelijke personen te berechten. (AFP, AP, Reuter)