Roemrijk verleden inspireert blauwhemden van AGOVV

Vergezeld van een lijvig rapport diende amateurclub AGOVV uit Apeldoorn gisteren een verzoek in bij de KNVB voor toelating tot het betaald voetbal. “Dit plan kunnen ze in Zeist niet weigeren.”

APELDOORN, 11 JAN. Sportpark Berg en Bos is een oase van rust. Geen opgewonden drukte of iets wat daar op lijkt. Op het lommerrijke complex van amateurclub AGOVV fluiten de vogels en verrichten de terreinknechten op hun dooie gemak hun werkzaamheden. De gemoedelijke sfeer correspondeert op harmonieuze wijze met het rustieke decor. Eén blik op de omgeving is voldoende om te beseffen dat de roemrijke club uit Apeldoorn over een van de fraaiste onderkomens uit het Nederlandse voetbal beschikt.

Wim Vriezen beseft het. Met ingehouden trots verzorgt de voorzitter een korte rondleiding over het terrein. In sponsorruimte de Blauwe Drukte herinneren enkele afbeeldingen aan vervlogen tijden. Vriezen houdt halt bij een elftalfoto uit 1949, gemaakt vlak voor de aftrap in het bomvolle Feyenoord-stadion voor de strijd om het landskampioenschap. “We verloren helaas met 1-0 van SVV”, zegt de voorzitter met een stem vol weemoed.

Weer buiten wijst hij op de karakteristieke, grotendeels uit hout opgetrokken hoofdtribune. “Dat daar, dat is pure nostalgie. Zó mooi, zó oud. Het zou toch zonde zijn als dat ooit in steen verandert.” Het lijkt een kwestie van tijd, gelet op de ambitieuze profplannen die de vereniging in haar greep hebben. Initiatiefnemer Barend Breukink schudt het hoofd bij de veronderstelling dat de gedroomde toekomst het rijke verleden zal verdringen. “Integendeel zelfs. Sport is behalve emotie, vooral ook historie en traditie. Dat besef is één van de pijlers van ons initiatief”, klinkt het vastberaden.

De beleidsmedewerker van de gemeente Apeldoorn heeft op persoonlijke titel zitting in het comité dat zich sterk maakt voor de terugkeer van AGOVV naar het betaald voetbal. Het waarom van een rentree behoeft volgens Breukink weinig discussie. “Hallo zeg! Apeldoorn is de achtste stad van Nederland. Een gemeente met ruim 150.000 inwoners en een achterland van nog eens zo'n 170.000 mensen. Zo'n stad verdient betaald voetbal”, aldus de oud-medewerker van de Nederlandse Sportfederatie.

Aan de Laan van Spitsbergen zijn de ambities groot. Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder, van 25 februari 1913, speelde van 1954 tot 1971 betaald voetbal en wil terug op het één na hoogste niveau, de eerste divisie. Twee jaar geleden zag het comité 'Betaald voetbal Apeldoorn in oprichting' het levenslicht. De werkgroep nam een kijkje in de keuken bij BVO's als PSV en Heerenveen. Contacten in het bedrijfsleven werden met succes benut. Afgelopen najaar vond de werkgroep een hoofdsponsor in de Zweedse multinational Electrolux. De witgoedfabrikant heeft zich met een intentieverklaring voor drie jaar aan de Apeldoornse club verbonden. Hetzelfde deden subsponsors als het Zuidkoreaanse concern Samsung en Palm Beach van de bij Go Ahead Eagles opgestapte zakenman Gé Voortman.

Met de financiële onderbouwing van de plannen zit het wel goed, constateert Breukink. Naar verluidt schommelt het totale investeringsbedrag tussen de vijf en zes miljoen gulden. “Veel scheelt die schatting niet”, geeft Breukink toe. “Het is in elk geval een bedrag waar sommige clubs uit eerste- en eredivisie niet aan kunnen tippen.”

Breukink schermt met de uitkomsten van een regionale enquête van de Apeldoornse Courant. Bijna de helft van de ondervraagden sprak zich uit vóór betaald voetbal. “Wij rekenen bij een thuiswedstrijd in de eerste divisie gemiddeld op zo'n vier- à vijfduizend bezoekers. Bij een stadsderby tegen Apeldoornse Boys of WSV, dan zit het vol. Voetbal leeft hier.”

Het optimisme van de Apeldoornse plannenmakers wordt niet gedeeld door de KNVB. De voetbalbond heeft tot dusverre terughoudend gereageerd op de ambities van zowel AGOVV als die van De Zwarte Schapen uit Almere. Pas bij een faillissement of een fusie tussen twee BVO's maken de Apeldoornse amateurs een kans, liet de bond dezer dagen doorschemeren. Het enthousiasme van AGOVV lijdt er niet onder. Het comité gokt op doorstroming van een aantal clubs, zoals vorige maand besloten in een vergadering door de Nederlandse voetbalbond.

AGOVV diende gisteren een officiële aanvraag voor een proflicentie in. “Dit plan steekt zo goed in elkaar, dat kunnen ze gewoon niet weigeren”, beweert Breukink. Voor 15 februari wil het comité duidelijkheid van de voetbalbond, zo benadrukt hij. “Bij goedkeuring van de plannen moeten wij zo snel mogelijk beginnen met aanpassingen aan de bestaande accommodatie. Ons streven is al volgend seizoen mee te draaien in de eerste divisie.”

Het optimisme van AGOVV houdt vooralsnog geen gelijke tred met de prestaties binnen de lijnen. De blauwhemden vertoeven onder leiding van trainer Karel Bonsink - de oud-prof en tevens coach bij een eventuele stap naar het betaald voetbal - in de middenmoot van de eerste klasse D van het district Oost. Ook dat gegeven verontrust weinigen, net zo min als de concurrentie van nabijgelegen profclubs als Go Ahead Eagles (vijftien kilometer) of Vitesse (dertig). Breukink: “Wij denken niet in afstanden. Apeldoorn heeft een eigen achterland: de Veluwe. Bovendien is de IJssel een psychologische barrière.”

Bij het afscheid van Sportpark Berg en Bos drukt Breukink de bezoeker het toekomstige goudgele uit-tenue in handen. De sponsornaam is reeds in het textiel verweven. “Maar het thuisshirt blijft blauw. Zoals het hoort.”

    • Mark Hoogstad