Reünie van punkgroep Sex Pistols

LONDEN, 11 JAN. De Britse poproep The Sex Pistols heeft zich herenigd voor een wereldtournee en een live album, zo meldt de Engelse krant The I. De groep van Johnny Rotten, die bekend werd met het nummer 'Anarchy in the UK' uit 1976, hield al in januari 1978 op te bestaan, maar werd toch het symbool van de punkbeweging. De groep zal naar verluidt een miljoencontract sluiten voor optredens op festivals in Europa, Amerika en het Verre Oosten. Zanger Johnny Rotten, een pseudoniem voor John Lydon, noemde zijn plannen voor het komend jaar 'schokkend, verscheurend en verstorend'.

De enige ontbrekende oorspronkelijke Sex Pistol in de heropgerichte groep is Sid Vicious, de bassist die in 1979 overleed aan een overdosis heroïne. Ook niet bij de reünie betrokken is de nog wel levende Malcolm McLaren, de voormalige manager van de groep die beweert The Sex Pistols te hebben uitgevonden. De groep won een rechtszaak tegen McLaren, waarin 880,000 pond geëist voor de rechten van hun muziek. De herenigde groep zal bestaan uit voornamelijk late dertigers: zanger Rotten, drummer Paul Cook en bassist Glen Matlock zijn inmiddels 39, gitarist Steve Jones is 40.

Volgens een woordvoerder van Virgin Records, die het vroegere werk van de Sex Pistols uitbrengt, zullen de punkers vooral hun bekende nummers spelen. “Voor zover wij weten, zijn er geen plannen om nieuwe liedjes op te nemen maar de mogelijkheid van het uitbrengen van een nieuw live cd met oud werk heeft onze belangstelling.” Het Frank Sinatra-nummer 'My Way', dat Sid Vicious als solo-artiest bekendheid bezorgde, zal in ieder geval niet op het repertoire van de nieuwe Sex Pistols worden genomen.