Oorlog tussen Algerijnse extremisten

ALGIERS, 11 JAN. De Algerijnse, zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA) heeft haar rivalen van het AIS, de gewapende vleugel van het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS), de oorlog verklaard. Het GIA beschuldigt het AIS ervan voor de regering te buigen.

In een communiqué dat in Algiers circuleert en is gepubliceerd in de in Londen uitkomende Arabische krant Al-Hayat zegt de GIA dat haar concurrenten, ondanks herhaalde waarschuwingen, hebben gekozen voor “democratie, verkiezingen en stembussen”. “Het is een plicht voor God om te strijden tegen de kwaadaardige sekte die zichzelf het Leger van Islamitische Redding noemt”, aldus Djamel Zitouni, leider van de GIA.

Na de presidentsverkiezingen in november, waarvoor ondanks dreigementen van de gewapende oppositie en boycotoproepen van legale oppositiepartijen de kiesgerechtigden massaal opkwamen, heeft het FIS voorzichtig toenadering tot het regime van president Liamine Zéroual gezocht. De GIA op haar beurt heeft met een serie geruchtmakende moorden, onder andere op de commandant van de Algerijnse kustwacht en op verscheidene journalisten, duidelijk gemaakt van geen toenadering te willen weten.

Maar ook binnen de GIA lijken meningsverschillen te bestaan. Daarop wezen vorige maand de moorden op twee kk GIA-leiders en tientallen guerrillastrijders door radicalere collega's.

De autoriteiten maken intussen steeds melding van het overlopen van gedemotiveerde extremisten, meer dan duizend sinds de verkiezingen. De in het gebied van Jijel (oostkust) verschijnende krant En-Nasr meldt vandaag de overgave van de geestelijk leider van het AIS, Aïssa Lahileh, tot 1994 hoogleraar aan de islamitische universiteit van Constantine. Volgens En-Nasr had Lahileh voor zijn overgave verscheidene malen moorden op onschuldige burgers veroordeeld. (AFP, AP, Reuter)