Omstreden Engelse bondscoach Venables vertrekt na EK

LONDEN, 11 JAN. Terry Venables stapt na het Europees kampioenschap voetbal in Groot-Brittannië op als coach van het Engelse nationale voetbalelftal. Hij zal zijn team niet naar het wereldkampioenschap in Frankrijk (1998) leiden, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Hij heeft zijn handen vol aan een reeks van juridische procedures en wil voorkomen dat het nationale team daardoor in de verdrukking komt.

Graham Kelly, voorzitter van de Engelse voetbalbond, heeft dat gisteren op een in allerhaast belegde persconferentie bekend gemaakt. Hij zei dat hij “diep teleurgesteld” was door de beslissing van de bondscoach maar “dat hij diens overwegingen” kon begrijpen. Op 16 december, de dag vóór de loting van het Europees toernooi waarbij Engeland in dezelfde poule terecht kwam als Nederland, had Venables zijn voornemen voor het eerst bekend gemaakt. Graham Kelly had hem gevraagd daar tijdens de feestdagen nog eens goed over na te denken. Gisteren liet Venables weten dat aan zijn besluit niet meer te tornen valt.

Al op het moment dat de Engelse voetbalbond hem twee jaar geleden benoemde, als opvolger van de falende Graham Taylor, was Venables verwikkeld in een aantal financiële affaires. Zijn reputatie als trainer is aanzienlijk beter dan als ondernemer. Uit een groot aantal voorbeelden blijkt dat hij met de ethiek niet zo nauw neemt als er winst te maken valt.

Toch ontkende Kelly gisteren dat de voetbalbond met de aanstelling van Venables een inschattingsfout had gemaakt. Wel gaf hij toe dat het aantal affaires waarin de bondscoach verstrikt is geraakt “aanzienlijk groter is dan we twee jaar geleden verwachtten”. Tegelijkertijd prees hij “de vooruitgang die het Engelse team en het Engelse voetbal sinds zijn benoeming heeft geboekt”. Onder Venables' leiding heeft het nationale team slechts één keer verloren. Zes keer werd gewonnen en zeven keer speelde Engeland gelijk. Bij het EK in eigen land behoort Engeland tot de outsiders. Spelend in een groep met Nederland, Schotland en Zwitserland koestert Venables reële hoop op een kwart-finaleplaats.

Venables leeft al jaren op voet van oorlog met Alan Sugar, de eigenaar van Tottenham Hotspur. Dat tweetal nam de Londense club samen in 1991 over maar kreeg al snel ruzie. Venables heeft een proces aangespannen tegen Sugar omdat hij onterecht zou zijn ontslagen. Sugar heeft Venables aangeklaagd wegens smaad naar aanleiding van een aantal passages in diens autobiografie.

Daarnaast loopt Venables de kans dat hij als bedrijfsdirecteur wordt gediskwalificeerd, op grond van een onderzoek van het Britse ministerie van handel en industrie naar onregelmatigheden bij zijn privé-ondernemingen. Ook wordt hij beticht van gesjoemel bij transfers. Venables zegt dat hij volmaakt onschuldig is, dat er “een complot” is om hem kapot te maken en dat hij zich van alle blaam zal zuiveren.

Favoriet voor de opvolging van Venables is Kevin Keagan, de manager van de Engelse koploper Newcastle United. Ook Bryan Robson wordt genoemd. De voormalige aanvoerder van het nationale elftal is momenteel trainer bij Middlesbrough. Als assistent-bondscoach is Robson nauw verbonden met het Engelse team. Glenn Hoddle is de derde kandidaat. De oud-speler van Tottenham Hotspur is tegenwoordig trainer van Chelsea.

    • Dick Wittenberg