Nieuw medicijn tegen alcoholisme

ROTTERDAM, 11 JAN. Begin april komt in Nederland een pil op de markt die de zucht naar alcohol doet afnemen. Het medicijn, Acamprosaat, is een half jaar lang getest op duizenden alcoholisten in een omvangrijk Europees onderzoek. Zeventig patiënten van het Jellinekcentrum in Amsterdam, de behandelinstelling voor alcohol- en drugsverslaafden, deden aan het onderzoek mee.

Eerste geneesheer en psychiater dr. P.J. Geerlings van het Jellinekcentrum was betrokken bij de 'Benelux-studie' waarin 262 alcoholisten de pil testten. “De resultaten van onze deelnemers waren niet zo gunstig”, aldus Geerlings. “Er was een behoorlijke uitval. Meer dan de helft van de patiënten viel binnen een paar weken uit. Uiteindelijk was het totaal aantal uitvallers 75 procent, het hoogste in het gehele onderzoek. Toch ben ik blij dat er na veertig jaar eindelijk een nieuw medicijn is specifiek tegen alcoholverslaving.”

De helft van de deelnemers slikte een half jaar de pil, de andere helft een placebo. Daarna is nog zes maanden gecontroleerd of het effect van de pil aanhield. Het middel heeft een kalmerende werking. “We denken dat de pil spanningen en angsten van patiënten remt, waardoor ook de zucht naar drank vermindert”, zegt Geerlings.

Een middel als Refusal beïnvloedt de afbraak van alcohol door de lever. Het tussenprodukt (aldehyde) leidt bij gebruikers tot misselijkheid en hoofdpijn waardoor de drang naar alcohol wordt afgeremd. Bij mensen die vaak Refusal slikken kunnen beschadigingen aan de lever ontstaan.

“Acamprosaat is beslist een aanwinst wat betreft bijwerkingen; die zijn er nauwelijks. Voor een bepaalde groep alchoholverslaafden kan het een nuttig medicijn zijn. Maar dan moet de begeleiding wel goed zijn want de effecten van de pil treden pas na een paar weken op. Verslaafden moeten dus gemotiveerd worden om te blijven slikken. Begeleiding hoeft niet veel tijd te kosten. Een huisarts kan het ook doen”, aldus Geerlings.

Het gebruik van de pil alleen is niet voldoende om alcoholisten van de drank af te houden. Het medicijn moet worden gecombineerd met een therapie om ook de psychologische oorzaken van alcoholisme weg te nemen.

Geerlings noemt alcoholverslaving een groot maatschappelijk probleem. Volgens recente cijfers van het bureau Alcohol Voorlichtings Plan, verantwoordelijk voor de campagne 'Drank maakt meer kapot dan je lief is', drinken ruim 330.000 Nederlanders boven de 15 jaar meer dan twaalf glazen alcohol per dag. Acht procent van deze veeldrinkers behoort tot de groep probleemgevallen.