MISSISSIPPI MUD PIE

Dit ondanks de benaming 'moddertaart' zeer feestelijke nagerecht at mijn dochter voor het eerst in een dorps theehuisje in de Rocky Mountains. De naam alleen maakte haar nieuwsgierig. (Een ander dessert op het menu heette Cement pie, oftewel betontaart; een luchtige creatie van schuim en geklopte room!) Toen de taart geserveerd werd, wisten we niet wat we zagen, het stuk taart zag er zo uitdagend machtig uit en de portie was zo groot dat er genoeg was om onze tafel van zes er flink van te laten proeven. Mits in wat beschaafdere punten gesneden, is deze taart zeer geschikt als nagerecht voor een feestmaaltijd. Hij is namelijk een paar dagen van tevoren te maken en kan dan in het vriesvak worden bewaard. Ook de saus kunt u eerder maken en al roerend in een pand of 1 tot 2 minuten afgedekt in de magnetron opwarmen.

Voor acht tot tien personen:

Kruimelkorst:

30 gram melkchocolade

60 gram boter

125 gram biscuitjes met een chocoladelaagje, verkruimeld

Vulling:

1 liter (1 kilo) mokka-of koffie-roomijs

5 dl (500 gram) chocolade roomijs

3 eetlepels koffielikeur

Chocoladesaus:

120 gram pure chocolade, in stukjes gebroken

4 eetlepels koffie

30 gram boter

2 eetlepels slagroom

2 theelepels vanille-essence

Garnering:

gezoete, geklopte slagroom

geschaafde chocolade

Maak de korst. Smelt de chocolade met de boter in een au bain-Marie pan. Schep dit mengsel door het biscuitkruim tot alles goed gemengd is. Druk het kruimmengsel over de bodem en randen van een taartvorm van 23 cm. Zet in het vriesvak tot de korst stevig aanvoelt. Maak de vulling. Laat het mokka-roomijs en het chocolade roomijs circa 15 minuten op kamertemperatuur staan om zachter te worden. Doe beide ijssoorten in een keukenmachine en draai tot ze goed gemengd zijn. Scherp er de koffielikeur door. Schep het roomijsmengsel over de bevroren korst en strijk de bovenkant glad. Zet weer in het vriesvak tot het roomijs stevig aanvoelt. Maak de saus. Doe de chocolade, koffie, boter, slagroom en vanille-essence in een middelgrote pan. Zet de pan op een laag vuur en laat alles verwarmen onder voortdurend roeren tot de chocolade gesmolten is. Neem de pan van het vuur en giet de warme saus in een schenkkan. (U kunt deze saus ook in de magnetron maken. Doe in dat geval alle ingrediënten in een magnetronschaal, leg er het deksel op en zet 4 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Klop de saus glad en doe in de schenkkan.) Garneer de bevroren taart met gezoete geklopte slagroom en dun geschaafde chocolade. Snijd de taart in puntjes en geef er de warme saus apart bij.

    • Kim Maclean