Match Makelaars heeft nieuwe financier gevonden

De nieuwe organisatie van onroerend-goedmakelaars die de concurrentie wil aangaan met de bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aangesloten huizenverkopers, heeft een nieuwe financier gevonden. Dit heeft directeur mr. E. Horssius van Match Makelaars meegedeeld.

De start van de nieuwe makelaarsorganisatie, die op franchise-basis gaat werken, werd met een maand vertraagd doordat verzekeraar Centraal Beheer, die 2 miljoen gulden op tafel zou leggen in ruil voor een belang van 25 procent, zich eind vorig jaar terug trok. Daardoor zat de organisatie al onmiddellijk met een gat in de begroting van 7 miljoen gulden. De overige 5 miljoen zou worden verstrekt in de vorm van een achtergestelde lening.

Niet bekend

De nieuwe makelaarsorganisatie gaat nu op 1 maart van start. Het is de bedoeling om met 500 makelaars te beginnen. Hiervan zijn er inmiddels 400 gecontracteerd.

De Match Makelaars willen tegen sterk concurrerende tarieven gaan werken. De makelaars aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), brengen volgens de Match Makelaars te veel in rekening voor hun diensten. In 1994 kwam dat neer op een totaal bedrag van 100 miljoen gulden. De nieuwe organisatie wil gaan werken voor een courtage van 1,2 procent tegen 1,85 procent bij de NVM-makelaars. Zij streeft naar een marktaandeel van 30 procent binnen vijf jaar.