'Massagraf in mijn in Noord-Bosnië'

NEW YORK, 11 JAN. In een ijzermijn in de buurt van de stad Ljubija liggen mogelijk de lichamen van duizenden Bosnische Kroaten en moslims die de afgelopen jaren in het kader van de 'etnische zuivering' door Bosnische Serviërs zijn vermoord.

Dat meldde gisteren The New York Times op basis van uitlatingen van Britse officieren van de NAVO-vredesmacht die in het gebied is gelegerd en van woordvoerders van het Kroatische Helsinki Comité.

Vermoed wordt dat de ijzermijn van Ljubija de lichamen bevat van naar schatting achtduizend vermoorde niet-Serviërs die de afgelopen weken zijn opgegraven uit massagraven in de omgeving en die in Ljubija zijn herbegraven. Veel lichamen zijn verminkt door de bulldozers waarmee ze zijn opgegraven. Bovendien zijn veel lichamen gedeeltelijk verbrand of met chemicaliën bewerkt.

De Britse officieren zeiden in de omgeving regelmatig lijken te vinden, die vervolgens snel door de Bosnische Serviërs worden verwijderd. “Iedereen is erop gebrand de sporen van moorden op te ruimen”, zo zei een van de officieren.

Volgens Ivan Zvonimir Cicak van het Kroatische Helsinki Comité is er in en rond Ljubija “veel gemoord”. “We denken dat er mogelijk achtduizend lijken in de mijn liggen”, zei hij tegen The New York Times. Het blad citeert inwoners van Ljubija die zeiden te hebben gezien hoe in de zomer van 1992 veel bussen met moslims en Kroaten de mijn binnenreden, en nooit te hebben waargenomen dat deze mensen het terrein van de mijn weer verlieten. “De bussen reden dag en nacht naar binnen. Ze zaten vol mensen. Ze kwamen altijd leeg uit de mijn terug. We hoorden ook elke dag en elke nacht geschiet, eerst afzonderlijke schoten en later automatisch vuur”, zei een van hen.

De Amerikaanse president Clinton zal het komend weekeinde niet alleen Bosnië bezoeken, maar ook Kroatië, Hongarije en Italië. Dat heeft zijn woordvoerder, Mike McCurry, gisteren laten weten.

Wanneer Clinton precies in Bosnië is, waar hij heen gaat en hoe lang hij blijft wordt - naar wordt aangenomen om veiligheidsredenen - geheim gehouden. Vast lijkt te staan dat Clinton zaterdag Tuzla zal bezoeken, waar het hoofdkwartier van de 20.000 Amerikaanse soldaten van de NAVO-vredesmacht IFOR is gevestigd. Aanvankelijk was gemeld dat Clinton ook Sarajevo bezoekt, maar dat is later tegengesproken.

Ook McCurry wilde gisteren niet zeggen wanneer Clinton in Bosnië is. Wel zei hij dat de president vrijdag uit Nashville (Tennessee) naar Europa vertrekt, dat de Amerikaanse stafchef generaal Shalikashvili en zijn nationale veiligheidsadviseur Lake hem zullen vergezellen en dat Clinton naast Bosnië ook Kroatië, Hongarije en Italië aandoet. In Hongarije bezoekt Clinton naar wordt aangenomen de Amerikaanse troepen die in het zuiden van dat land een belangrijk doorgangskamp hebben ingericht. Hij is maandag in Washington terug.

In Sarajevo hebben gisteren onder leiding van vredescoördinator Carl Bildt afgevaardigden van de Servische wijken van de stad gesproken met functionarissen van de Bosnische regering over de toekomst van de Servische wijken. Het was voor het eerst dat vertegenwoordigers van de Bosnische Serviërs - onder wie de burgemeester van 'Servisch Sarajevo' - aan de andere kant van de frontlijn in de stad kwamen. Concrete resultaten werden bij het overleg niet geboekt. (Reuter, AP, AFP)