Manipulatie

In W&O van 28 december staat een artikel over de genetische manipulatie van schapen in Australië. Doel: enerzijds de produktie van betere wol, anderzijds om schapen resistent te maken tegen een bepaalde aasvlieg. Opgemerkt wordt dat in Nederland tot op heden genetische manipulatie bij dieren nog niet voorkomt, behalve dan bij stier Herman en zijn nakomelingen. Maar, zo wordt terloops gesteld, dat ligt anders. Want daarbij zou het gaan om de produktie van medicijnen.

Wie de historie van stier Herman heeft gevolgd weet dat het bij de zoektocht naar menselijk eiwit (lactoferrine) in de melk van koeien niet ging om de produktie van een levensreddend medicijn, maar simpelweg om een nieuw produkt op de markt van babyvoeding. Die doelstelling is inmiddels ogenschijnlijk van de baan na de affaire rondom de geheime samenwerking van GenePharming met Nutricia. Het experiment loopt echter gewoon door, omdat er nu eenmaal al toestemming was verleend. Binnenkort zullen de kleindochters van Herman melk gaan produceren en zal blijken of het geknutsel met genen iets heeft opgeleverd. Dat lactoferrine als medicijn zou kunnen worden aangemerkt is eveneens twijfelachtig. Daarbij komt dat dezelfde lactoferrine ook op andere wijzen geproduceerd kan worden, uit bacteriën en schimmels, of uit daartoe gedoneerde moedermelk.

Bij genetische manipulatie gaat het om een nieuwe vorm van exploitatie van dieren, bovenop het zeer intensieve gebruik dat we al van dieren maken in de bio-industrie of bij de 'reguliere' dierproeven. Bij de schapen in Australië zou genetische manipulatie goedkoper zijn dan andere vormen van verbetering. Alhoewel je je mag afvragen waar de ongetwijfeld enorme kosten van deontwikkeling dan blijven. In ieder geval gaat het om puur economische belangen, voor de boer maar vooral voor de industrie en de wetenschap. Daar gaat het ook om bij de ontwikkeling van medicijnen. Waarmee ik maar wil zeggen dat er niet zoveel verschil is tussen stier Herman en het Australische schaap. En het dus niet zo is dat onder het mom van de medische wetenschap alles wat kan ook moet kunnen.

    • Elly Von Jessen