Krajicek somber over deelname aan Australian Open

MELBOURNE, 11 jan. Een oude armblessure is de oorzaak dat Richard Krajicek komende week mogelijk niet kan deelnemen aan de Open Australische tenniskampioenschappen in Melbourne. De Hagenaar moest zich vandaag in de tweede set van een partij tegen de Australiër Pat Rafter bij een achterstand van 3-1 terugtrekken wegens de blessure aan de rechter arm.

Krajicek kwam uit in de troostronde van de Colonial Classic, een invitatie-toernooi in Melbourne. “Als ik mij voel zoals nu, verwacht ik niet te kunnen spelen. Ik kan op mijn benen staan maar ik zal niet in staat zijn te spelen.” Krajicek had de eerste set tegen Rafter met 6-4 gewonnen. “Ik zal alles doen om op tijd weer fit te zijn voor de Australian Open”, aldus de 24-jarige Nederlander, die elfde staat op de wereldranglijst.

Krajicek verklaarde dat hij veel pijn heeft bij het serveren en dat hij nauwelijks zijn racket kan vasthouden. “Ik zal rust houden en mij intensief laten behandelen. Ik wil graag spelen daarom hoop ik weer op tijd fit te zijn. Als ik niet 100 procent ben, heeft het totaal geen zin te spelen.”

In 1992 bereikte Krajicek bij de Open Australian, het eerste grand-slamtoernooi van het jaar, de halve finales. Hij moest zich toen echter voor de partij tegen de latere Amerikaanse winnaar Jim Courier terugtrekken wegens een schouderblessure.

De teleurgestelde Nederlander zei totaal niet te weten wat de oorzaak van het probleem is. “Een jaar geleden had ik voor het eerst last van deze blessure. Bij de strijd om de Hopman Cup van afgelopen maand in Perth kwam het probleem terug.” Volgens Krajicek had hij in Perth last van een stijve nek, die een enorme druk op de rechter arm veroorzaakte. “Ik heb elke dag naar mijn nek laten kijken. Ik weet gewoon niet wat het probleem is.” Krajicek was begin 1994 drie maanden uitgeschakeld na een knie-operatie.

Pete Sampras, de Amerikaanse nummer één van de wereld, speelt morgen in Kooyong een oefenwedstrijd tegen Boris Becker. De Amerikaan leed deze week aan griep en moest zich terugtrekken voor de Colonial Classic, het invitatietoernooi waar Krajicek hem verving. Woensdag kwam Sampras in Melbourne aan. Na een half uur trainen in de hitte hield hij het voor gezien. De Amerikaan, die in Melbourne zijn derde grand-slamtitel op rij kan winnen, zei behoefte te voelen aan een oefenwedstrijd.

Michael Chang bereikte als eerste de finale van de Colonial Classic. In de halve eindstrijd versloeg de Amerikaan zijn landgenoot Jim Courier: 6-4 en 6-0. In de andere halve finale ontmoet Andre Agassi vandaag de Rus Jefgeni Kafelnikov.

Petra Kamstra heeft zich vandaag afgemeld voor de Australian Open. De 21-jarige tennisspeelster uit Rotterdam verwacht eind maart in Key Biscayne haar rentree op de tennisbanen te maken. Kamstra werd kort voor kerstmis in het Dijkzigt-ziekenhuis van Rotterdam geopereerd aan haar enkel. Ze bleef hardnekkig last houden van een oude blessure. Vier jaar geleden scheurde ze bij een auto-ongeluk in Milaan haar enkelbanden. Na de ingreep keerde ze terug op de baan, maar de enkel bleef kwetsbaar. De tweede operatie moet Kamstra daarvan afhelpen.

De nummer 98 van de wereld, die vorig jaar de laatste zestien op Wimbledon bereikte, heeft de conditietraining licht hervat. Tennissen doet ze nog niet. Haar doel is in maart in Key Biscayne haar rentree te maken. En anders richt ze zich op het gravelseizoen dat in april begint.

Bij het tennistoernooi van Sydney heeft Monica Seles de halve finale bereikt. De Amerikaanse had de nodige moeite met Mariaan de Swardt: 6-3 en 6-2. Vooral met de service en de harde forehand van de Zuidafrikaanse stelde Seles voor problemen. “Zij heeft meer kracht in haar forehand dan Steffi Graf”, zei Seles na afloop.