Kinderagenda

Jericho

In de bijbel (oude testament) wordt uitvoerig verslag gedaan van de verwoesting van de stad Jericho, gelegen op de westelijke Jordaanoever in Israel. De stad zou door Israel zijn veroverd en verwoest tijdens in de intocht in Kanaën. Ook over de vervloeking door Jozua en de wederopbouw door een zekere Hiël wordt in de bijbel verteld. Er woonden 'profetenzonen' en er waren grote bouwwerken die door Herodes de Grote en Archelaüs waren opgericht. Over de val van de stad Jericho, duizenden jaren geleden, waarbij de stadsmuren instortten, wordt zondag 14 januari verteld in het Bijbels Museum. Daar is t/m mei de tentoonstelling 'Op naar Jeruzalem' te zien en op tien zondagen kunnen kinderen tussen de 5 en 10 jaar daar bijvoorbeeld horen hoe Jezus met zijn ouders naar Jeruzalem reisde en in de tempel achterbleef, hoe koning David en koning Salomo leefden en hoe pelgrims reisden. Het programma begint om 14u30 met een verhaal (deze zondag dus over de val van Jericho), daarna is er een rondleiding over de tentoonstelling en worden de archeologische voorwerpen uit de vaste collectie bekeken en als je dat allemaal goed in je opgenomen hebt mag je bijvoorbeeld een oude vaas of een oud beeld tekenen en weer opnieuw in elkaar zetten (want al die opgegraven voorwerpen komen vaak in stukjes en beetje uit de aarde en moeten dan net als een puzzel weer in elkaar worden gezet). Voor ouders is er ook een programma met lezingen, rondleidingen en concerten en het programma begint op dezelfde tijd als dat voor de kinderen. Bijbels Museum, Herengracht 366, Amsterdam. Inl 020-6242436.

Russische sprookjes

Zaterdagavond 13 januari worden er in verteltheater 't Voorkamertje drie Russische sprookjes verteld over Iwan de Domme, Wassilissa de mooie en wijze prinses en Baba Jaga, een oude, lelijke en machtige heks, die je helpt als je niet bang voor haar bent. Jeroen Schipper speelt er gitaar bij. Vanaf 20u voor kinderen vanaf 7 jaar in jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Toegang ƒ 10,- Res 071-5128658.

Beren en poppen

Waarom valt het ene kind op poppen en het andere op beren? Op de poppen- en berenbeurs zijn de poppen en beren in vele soorten en maten te kijk en te koop.Ook is er een poppendokter die de hele dag bezig is om de poppen weer beter te maken en is er materiaal om zelf poppen te maken of cursussen in te volgen. En misschien heeft je moeder nog een oude pop die volgens haar veel te kostbaar is om mee spelen. Dan is er op deze beurs iemand die haar kan verteleen wat die pop waard is. En wie weet is het helmaal geen dure pop en mag je er dan gewoon mee spelen. Poppen en berenbeurs op zaterdag 13 januari in Motel Tiel, Laan van Westroyen 10, Tiel en zondag 14 januari in Nia Domoi, St. Agathaplein 2 in Boekel. Van 10u30-16030. Toegang kinderen tot 12 jaar ƒƒ 1,-, daarboven ƒ 6,-.

Poppen maken

Jan Klaassen komt uit Nederland; je kent hem waarschijnlijk wel. Een pop uit een poppenkast, niet groter dan een hand. Hij heeft voortdurend ruzie met Katrijn, met de huisbaas en de generaal. Toch heeft hij meestal een goed humeur; hij houdt veel van eten en drinken en hij houdt iedereen voor de gek. In Afrika is er ook poppentheater. De poppen die ze daar gebruiken zijn erg groot. Soms zo groot dat je er helemaal in kunt staan. Afrikaanse poppen stellen vaak dieren voor, sommige lijken op een vis of een vogel, andere zien er uit als een krokodil of een buffel. In het Tropenmuseum, Amsterdam is een grote tentoonstelling over poppentheater te zien. Je ziet daar niet alleen Jan Klaassen, maar ook poppen uit bijvoorbeeld India, Indonesië en Afrika. In het museum kan je ook zelf leren hoe je een Afrikaanse pop moet maken. En als dat een beetje gelukt is ga je daarna met andere kinderen uit de groep zelf een poppenvoorstelling spelen. Bij die voorstelling wordt ook muziek gemaakt en gedanst. Er zijn drie crusussen voor verschillende leeftijden. 6 en 7 jaar op 4, 11, 18 en 25 februari. 8 en 9 jaar op 17, 24, 31 maart en 7 april en voor 10, 11 en 12 jaar 2, 9, 16 en 23 juni. Kosten ƒ 25,- en één keer een toegangsbewijs voor het museum (ƒ 5,-). Materiaal en begeleiding zijn bij de kosten inbegrepen. Inl afdeling communicatie Tropenmuseum 020-5688277.

Leven in de Sahel

In de Sahel-zaal van het Museon kan je zien hoe de mensen in de Sahel, een steppenachtig gebied in Noord-Afrika, leven. Een van de volken die daar wonen zijn de Peulnomaden. Gekeken wordt hoe deze nomaden daar in dat dorre en droge gebied met hun vee leven en hoe ze zich beschilderen. Want mannen en vrouwen van dit volk maken zich prachtig op met meerdere kleuren. Voor de zwarte kleur gebruiken ze kool.In de Werkhoek van het Museon word je op woensdag 17 januari van alles verteld over deze nomaden en kan je ook een houdertje maken, waarin de kool wordt bewaard. En op zondag 14 januari is er in de Werkhoek van het Museon T-shirt versieren zoals ze dat in Staphorst doen: met heel veel stippen. Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Res. 0070-3388183.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker