INTERIEUR 2

Stel: u bezit een grote villa, eventueel een kasteel. U hebt vrij veel Des Bouvrie-meubels, en een terras waarvan u nog nooit had bedacht dat u het 'bij het huis zou kunnen betrekken'. Uw badkamer ten slotte telt minstens zestien vierkante meter - dan is het Interieur-adviesboek van Jan des Bouvrie precies voor u geschreven.

Het boek verscheen voor Kerstmis en is te koop bij Bijenkorf en Bruna-winkels (prijs: ƒ 39,90). Wie een jaarabonnement op Eigen Huis & Interieur neemt krijgt het cadeau. Het januarinummer van dit blad meldt dat Des Bouvrie 'laat zien dat je met eenvoudige middelen een interieur in balans kunt brengen'; onzinniger reclamepraat is zelden over een boek opgeschreven. Eenvoudige middelen? Het is moeilijk om op de foto's één meubelstuk aan te wijzen dat minder dan duizend gulden kan hebben gekost.

Maar daarin schuilt misschien het idee van dit boek: Des Bouvrie leert de radeloze bezitter van kamers vol roomwitte meubels hoe hij het eindelijk gezellig kan maken. Als toegift is een reeks foto's van het door Des Bouvrie ontworpen kantoor-interieur van de firma Sony opgenomen.

De Nederlander die in 1996 zijn woning wil verfraaien kan alleen al bij de kiosk kiezen uit een overdaad aan bladen vol suggesties, van simpel tot ambitieus. Over alle onderdelen van het huis zijn gespecialiseerde uitgaven te koop. Verkopers van meubels, van verf en van stoffen staan te trappelen om hem raad te geven. Wat Des Bouvrie denkt daaraan toe te voegen met dit in honing- en amandeltinten gehouden 'adviesboek' dat geen lettergreep praktische informatie bevat, is een mysterie.