ING praat over verkoop van belang in PCM

AMSTERDAM, 11 JAN. Bankverzekeraar ING onderhandelt met enkele grote financiële partijen over de verkoop van een deel van haar aandelenbelang in dagbladuitgever Perscombinatie Meulenhoff (PCM).

Vorige maand verkreeg ING een belang van 35 procent, toen ze betrokken was bij de financiering van de overname van de Dagbladunie (NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad) door PCM (Volkskrant, Parool, Trouw).

Volgens mr. J.W. Verloop, hoofd beleggingen van Fortis/Amev, gaat het om “een klein aantal grote partijen” met wie op dit moment gesproken wordt. Fortis is daar één van. Ook de Nationale Investeringsbank (NIB) bevestigt dat er gesprekken met ING gaande zijn. Volgens ingewijden in de bancaire wereld is de verkoop van een derde deel van het aandelenpakket aan verzekeraar Aegon “zo goed als rond”.

ING zelf erkent dat er gesprekken gevoerd worden, maar zegt dat het “nog te vroeg” is voor nadere mededelingen. PCM onthoudt zich van ieder commentaar. Vorige maand stelde ING nog dat verkoop van aandelen in PCM “niet aan de orde” was. Wel had bestuursvoorzitter drs. A. Jacobs toen laten doorschemeren dat er vier kandidaten langs waren geweest die graag een deel van het belang wilden overnemen. Dat zag hij vooral als een bewijs dat de financiering van de Dagbladunie-overname een geslaagde operatie was geweest.

Nu blijkt dat ING wel degelijk onmiddellijk na de verwerving van de aandelen op 29 december is gaan praten met financiële partijen om een deel van de aandelen te kunnen doorverkopen. Bovendien heeft de bankverzekeraar zelf het initiatief daartoe genomen. Volgens Verloop was het ING die in Utrecht aanklopte bij Fortis om over een transactie te gaan praten. Overigens heeft Verloop “de overtuiging dat ING op een behoedzame manier met de transactie bezig is, waarbij rekening gehouden wordt met de belangen van alle partijen”.

ING blijft ook na de verkoop een groot deel van de aandelen zelf in bezit houden. “ING blijft in alle omstandigheden dominant”, zegt Verloop. Waarschijnlijk zal ING voor PCM ook het aanspreekpunt blijven van de nieuwe groep aandeelhouders.

ING verwierf eind vorig jaar een belang van 35 procent aan fiscaal aantrekkelijke preferente aandelen bij de financiering van de overname van de Dagbladunie. Daarvoor legde PCM 865 miljoen gulden op tafel. De Amsterdamse kranten- en boekenuitgever kon dat bedrag onmogelijk zelf betalen en kwam met ING toen een kapitaalinjectie overeen.

Los van de aandelen leende PCM ook nog een groot bedrag van ING. Een deel van die lening zou volgens bancaire kringen nu worden overgenomen door de NIB en de Rabobank. Dat is opmerkelijk omdat ING in september juist deze bank aftroefde. PCM praatte toen namelijk ook met de Rabobank over de financiering. Overigens heeft ook de mogelijke nieuwe aandeelhouder NIB zich afgelopen najaar geroerd in de overnamestrijd om de Dagbladunie. De bank deed net als Rabo mee aan het afgewezen bod van de Belgische uitgever André Leysen.

ING noemt de eventuele doorplaatsing van de aandelen “gebruikelijk” bij dit soort grote transacties. “Een pakket van 35 procent houden is wel erg veel”, aldus de woordvoerder, die erkent dat ING aan de doorverkoop verdient.

    • Jaco Alberts