IBM aan top octrooilijst

ROTTERDAM, 11 JAN. De Amerikaanse computergigant IBM is voor het derde achtereenvolgende jaar het bedrijf dat in de VS de meeste octrooien op zijn naam kreeg. In 1995 verwierf IBM op 1386 vindingen een patent. Dat is een nieuw Amerikaans record.

Nummer twee op de Amerikaanse ranglijst is het Japanse Canon (computers, camera's en kopieerapparaten) met 1091 octrooien. Nummer drie is het Amerikaanse Motorola (chips, mobiele telefoons) met 1016. Motorola is de meest opvallende groeier in octrooiverwerving, het bedrijf stond in 1994 nog op de negende plaats.

De rangorde in octrooiverlening wordt elk jaar opgemaakt door IFI/Plenum Data. Eastman Kodak (o.a. fotografische films) is het enige andere Amerikaanse bedrijf dat in 1995 in de top tien terecht kwam: een negende plaats waar dat in 1993 nog een vierde plaats was. De overige posities worden uitsluitend door Japanse bedrijven ingenomen, achtereenvolgens NEC, Toshiba, Mitsubishi, Hitachi, Matsushita (Panasonic) en op nummer tien Sony (760 octrooien). Electronica-concerns domineren de lijst.

Onder de vindingen die IBM in 1995 wist te octrooieren bevindt zich een techniek om chips tegelijk meerdere opdrachten te laten verwerken en een techniek waarmee het eenvoudiger is audio- en video-informatie uit een computerbestand te halen.

Het aantal verworven octrooien wordt als een belangrijke indicator beschouwd voor de technologische inspanning van een bedrijf of staat. Een octrooi op een 'voortbrengsel' geeft een octrooihouder het tijdelijke alleenrecht op vervaardiging en verhandeling van dit produkt. Octrooien op 'werkwijzen' beschermen hem tegen toepassing door derden van die werkwijze èn tegen verhandeling van produkten die dankzij die werkwijzen zijn verkregen.