'Geen wijziging van beleid'; Van Mierlo gaat toch naar Orient House

DEN HAAG, 11 JAN. Minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) blijft bij zijn voornemen om volgende week in Oost-Jeruzalem een bezoek te brengen aan Orient House om daar de Palestijnse vertegenwoordiger Husseini te ontmoeten.

CDA, VVD, RPF en SGP ontraadden hem dit gisteren tijdens een speciaal algemeen overleg tijdens het reces van de Tweede Kamer, omdat de Israelische gastheer, premier Shimon Peres, zich heeft geërgerd aan het Nederlandse voornemen.

Volgens de woordvoerders van de vier partijen zou minister Van Mierlo tijdens de 'de gevoelige periode' van verkiezingen bij de Palestijnen en de Israeliërs moeten afzien van 'deze politieke demonstratie'. “Tijdens het broze proces om vrede te bereiken moet Nederland niet één van de partijen tegen de schenen schoppen”, aldus CDA-woordvoerder De Hoop Scheffer. Weisglas (VVD): “Nederland moet op dit moment niet klakkeloos de lijn van de Europese Unie volgen en zich niet voor het karretje van de Palestijnen laten spannen. Kok en Van Mierlo gaan als eerste Westerse leiders toch al bij Arafat slapen.” Van Mierlo vroeg Weisglas om zich over die slaappartij iets fijzinniger uit te drukken.

Interrumpeerde hij in het begin van het overleg met de Kamerleden grimmig, in het tweede gedeelte gaf hij kalm en omstandig aan waarom het bezoek aan Orient House moest doorgaan. Allereerst had hij vorig jaar maart aan de Palestijnen beloofd om bij een volgend bezoek langs te komen. Tijdens het staatsbezoek van de koningin had hij het staatshoofd en haar gastheer niet in verlegenheid willen brengen door demonstratief Orient House, de Palestijnse vertegenwoordiging in Oost-Jeruzalem, te bezoeken, maar werd het gesprek met de Palestijnse vertegenwoordiger Husseini elders gevoerd.

Een groot aantal collega's uit de Europese Unie had Van Mierlo dinsdag in Parijs nog op het hart gedrukt vooral naar Orient House te gaan om het staande EU-beleid niet te doorbreken. Met een bezoek aan de Palestijnse vertegenwoordiging worden de claims van de Palestijnen op Jeruzalem niet erkend, maar er zou een verkeerd teken uitgaan van wijziging van EU-beleid op dit moment, aldus de minister.

Tenslotte voerde Van Mierlo aan dat op dit moment 'doodvoorzichtig' in het vredesproces in het Midden-Oosten moet worden opgetreden. “Iedere wijziging van beleid is een signaal in de verkeerde richting”, aldus Van Mierlo. “Ik maak een consciëntieuze afweging, en pijn doet zo'n beslissing altijd.”

Overigens verwachten medewerkers van de minister dat hij straks in Jeruzalem weinig tegenwerking zal ondervinden. De Israelische reactie is volgens hen sterk beïnvloed door de verkiezingen in Israel. Het is staande praktijk dat de Israëlische regering zich kant tegen bezoeken aan Orient House. De harde woorden van Peres dat de Israelische regering 'tot woede is gebracht' door het Nederlandse voornemen zijn mede ingegegeven door het feit dat de Israelische regering denkt dat de Nederlandse publieke opinie gemakkelijk te beïnvloeden is, zo meent men op Buitenlandse Zaken. Zo zou er een kans ontstaan om Van Mierlo tot andere gedachten te brengen, zoals dat vorig jaar was gelukt bij de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Suzanna Agnelli, die niet naar Orient House ging.