Eurotunnel ziet omzet dit jaar met minstens vijftig procent stijgen

CALAIS, 11 JAN. Eurotunnel, de onderneming die de spoortunnel onder Het Kanaal exploiteert, rekent voor het lopende jaar op een omzetgroei van “minstens” 50 procent vergeleken met het afgelopen jaar. De omzet van 1995 ligt volgens voorlopige cijfers tegen de 285 miljoen pond sterling (712 miljoen gulden). De financiële markten reageerden positief.

Patrick Ponsolle, een van de twee voorzitters van de exploitatiemaatschappij, maakte de cijfers gisteren bekend.

Het vervoer van vrachtwagens neemt dit jaar toe met 40 procent en dat van personenauto's met 50 procent, zo verwacht Ponsolle. Hij wees verder de geruchten dat er een faillissement voor Eurotunnel dreigt, naar het rijk der fabelen.

Volgens Ponsolle zijn die geruchten de wereld ingebracht door beursspeculanten, die aandelen moeten leveren die ze zelf niet hebben en dus moeten kopen. Door de geruchten kan de koers van de aandelen zakken, zodat die stukken later goedkoper kunnen worden bijgekocht.

De omzetcijfers werden op de financiële markten gunstig ontvangen. Na de bekendmaking steeg het aandeel Eurotunnel in Parijs met 0,30 franc tot 6,50 franc. In Londen bedroeg de stijging zelfs 9 procent en kwam de koers uit op 85 pence.

Eurotunnel heeft de besturen van de effectenbeurzen in Londen en Parijs verzocht een onderzoek in te stellen naar de geruchtenvorming. De onderneming is in voortdurend overleg met de 225 banken waarbij ze in het krijt staat. Begin februari komt daarover een rapportage aan de aandeelhouders. In september stopte de maatschappij met rentebetalingen over een deel van haar schulden. Eurotunnel schortte in september de rentebetaling over een schuld van 62 miljard franc (ruim 20 miljard gulden). De totale schuld was 65,1 miljard franc.

Gisteren kwam Eurotunnel tevens met de vervoercijfers over december. Daaruit bleek dat het aantal personenwagens dat van de autotrein gebruikmaakte, is gegroeid van 129.000 tot 157.000 stuks. Het aantal bussen nam toe van 5100 tot 6300.

Daarentegen verminderde het aantal vrachtwagens dat de trein nam van 48.000 tot 42.000. Eurotunnel schrijft dit toe aan de vakantieperiode. Het aantal personen- en goederentreinen dat door de tunnel reed, daalde in de afgelopen maanden aanzienlijk als gevolg van stakingen in zowel Frankrijk als België.

“We hebben vorig jaar ongeveer vijf miljoen mensen met het gemak en de snelheid van onze diensten kennis laten maken,” luidde het commentaar van verkoopdirecteur Bill Dix. Hij stelde dat Eurotunnel in de felle concurrentiestrijd met de veerbootmaatschappijen op het stuk tussen Calais en Dover aan het eind van het afgelopen jaar 41 procent van de personenwagenmarkt in handen had. Het aandeel in het vervoer van autobussen lag op 45 procent en dat van vrachtwagens op 47 procent. (Reuter)