Een goede stofzuiger helpt niet tegen eczeem door huisstofmijt

Huisstofmijten veroorzaken met hun uitwerpselen behalve astma ook eczeem. In de lekenpers wordt dit voor waar gehouden, onder allergologen is de kwestie in debat en dermatologen geloven er niet zo in, schrijven vier Liverpoolse dermatologen (The Lancet, 6 jan). Ze concluderen na een dubbelblind onderzoek dat de lekenpers het bij het rechte eind heeft.

Mijten leven vooral in bedden en vloerkleden van huidschilfers en ander afval. Hun uitwerpselen veroorzaken allergische reacties bij daarvoor gevoelige mensen.

De helft van de 48 proefpersonen met eczeem kreeg een echte behandeling. Ze ontvingen een matrasovertrek van de vochtdoorlatende kunststof Goretex die dagelijks werd afgenomen, ze moesten de vloerbedekking spuiten met benzyltannaat, waar mijten niet tegen kunnen, en ze moesten dagelijks stofzuigen met een stofzuiger met speciaal stoffilter. De placebobehandeling bestond uit een matrasovertrek van katoen, de vloerbedekking spuiten met water en iedere dag stofzuigen zonder stoffilter. In de placebogroep verminderde het eczeemoppervlak bij de proefpersonen duidelijk in de periode van zes maanden die de proef duurde, maar in de groep die de echte behandeling onderging was het resultaat beduidend beter. Gemiddeld daalde bij hen de eczeem-ernstscore 12,6 punten op een schaal van 60. Uit analyse blijkt dat de matrasovertek en het mijtvrij houden van het slaapkamertapijt de grootste invloed hebben. Wel of geen stoffilter in de stofzuiger doet er niet zoveel toe.