Digitaal fietspad stippelt vakantie uit

UTRECHT - De Vakantiebeurs, die dinsdag in de Utrechtse Jaarbeurs begon, is dit jaar voor het eerst op Internet aanwezig. Liefhebbers kunnen ondermeer via het 'digitale fietspad' een fietsvakantie op de landkaart laten uitstippelen.

De Vakantiebeurs, de grootste in haar soort in Europa, telt dit jaar 1.600 standhouders uit honderd landen, verspreid over acht hallen. Opvallend aanwezig zijn vijf organisaties voor kinderrechten, die protesteren tegen kindersekstoerisme naar met name Thailand. De reisbranche meldt dat het aantal geboekte vakanties vorig jaar iets is gedaald ten opzichte van topjaar 1994. Het aantal busexcursies nam met tien procent af, het aantal treinvakanties met acht procent. Dat verlies werd min of meer gecompenseerd door de groei in de vlieg- en autovakanties. Grote verliezer als vakantiebestemming was dit jaar Griekenland, dat 13 procent minder Nederlandse toeristen ontving, en in mindere mate Tunesië en Marokko. (Foto's NRC Handelsblad / Rien Zilvold)