Cruijff onder druk na kritiek clubvoorzitter

ROTTERDAM, 11 JAN. Het conflict tussen FC Barcelona en Johan Cruijff dreigt te escaleren nu voorzitter Nunez zich openlijk heeft uitgesproken tegen de Nederlandse trainer. In een vraaggesprek met El Periodico refereert Nunez aan een eventueel ontslag van de Nederlander. “Ik sta op het punt een heel moeilijke beslissing te nemen”, citeert het Spaanse dagblad.

Cruijff reageerde gisteravond tamelijk rustig op het dreigement. Na het teleurstellende gelijkspel tegen tweedeklasser Hercules (0-0 voor de beker) speelde de coach de bal terug naar het bestuur. “Nunez zaait onrust. Andere bestuursleden waren positief. Blijkbaar is er onderling onenigheid. Ik denk dat het bestuur er beter aan doet eerst de gelederen te sluiten.”

De kritiek op Cruijff heeft vooral te maken met de matige resultaten van Barcelona. In de Spaanse competitie staat de Catalaanse trots momenteel op de vierde plaats, op tien punten achterstand van lijstaanvoerder Atletico Madrid. Nunez gaf Cruijff afgelopen zomer toestemming een aantal dure spelers aan te trekken, maar de buitenlanders Popescu, Figo en Kodro kunnen hun voorgangers Koeman, Stoitsjkov en Romario voorlopig niet doen vergeten.

Voorzitter Nunez is niet alleen teleurgesteld over de tegenvallende resultaten, hij ergert zich ook aan de aanhoudende kritiek van Cruijff. De trainer met de eigenwijze denkbeelden bekritiseerde afgelopen week onder meer de slechte toestand van het trainingsveld en de matige kwaliteit van de medische staf. Ook zouden de kleedkamers in Nou Camp goede prestaties in de weg staan.

Volgens Nunez moet Cruijff de schuld in eigen boezem steken. “Er zijn drie clubs met minder geld die hoger genoteerd staan. Ik vraag van Cruijff iets meer dankbaarheid over de faciliteiten bij Barcelona. Hij is zoals hij is, daar heb ik begrip voor. Een ander iemand, met minder dienstjaren, zou al lang ontslagen zijn.”

Naar verwachting rekent Nunez op bijval van de socio's, de vaste supportersschare die bij elk thuisduel aanwezig is en bovendien lid is van Barcelona. Mochten de socio's hun ongenoegen over Cruijff tijdens de komende wedstrijden tot uiting brengen - door met hun witte zakdoekjes te wapperen - dan kan Nunez zijn trainer ontslaan. Zonder de steun van de achterban zal de voorzitter een beslissing op de lange baan moeten schuiven.

De verstandhouding tussen Cruijff en Nunez kan getypeerd worden als een haat-liefde-verhouding. Zolang Barcelona successen boekte kon Nunez weinig beginnen tegen Cruijff. Sinds de aanstelling van de Nederlandse trainer in 1988 won de rood-blauwe formatie vier keer op rij de landstitel en tweemaal een Europa Cup. De Europa Cup 1-zege op Wembley tegen het Sampdoria betekende het grootste succes uit de clubgeschiedenis.

Vorig seizoen kwam de klad in de successenreeks. De vedetten waren niet meer gemotiveerd na het WK in Amerika. Cruijff kreeg van het bestuur vele miljoenen om zijn elftal te verjongen, maar het huidige team maakt een even zwalkende indruk als de oude ploeg. Vooral in uitwedstrijden komt de zwakke defensie tot uiting. Cruijff heeft zich nooit erg geïnteresseerd in verdedigend ingestelde spelers. Zijn motto luidt: als je zelf veel doelpunten maakt, mag je gerust een aantal tegengoals incasseren.

Met deze opvatting oogstte Cruijff gedurende zes jaar veel lof. Bovendien slaagde hij er in het traditionele minderwaardigheidscomplex ten opzichte van aartsrivaal Real Madrid ongedaan te maken. El Salvador stond op een voetstuk in Barcelona en dreigt daar voor het eerst sinds zijn aanstelling in 1988 vanaf te vallen.