Antwerpse haven verwerkte in 1995 minder goederen

ANTWERPEN, 11 JAN. De haven van Antwerpen heeft vorig jaar de hoeveelheid verwerkte goederen met 1,3 procent zien dalen tot 108,1 miljoen ton. Vooral de dalende overslag van stookolie, meststoffen, granen en ijzer en staal was hier debet aan. Daarnaast zorgde een staking in september voor de aanvoer van 1,5 miljoen ton goederen minder dan gebruikelijk, aldus de directie van het Antwerpse havenbedrijf gisteren.

Ondanks de daling in 1995 tonen de directie en het Antwerpse gemeentebestuur zich tevreden over de cijfers. Met een overslag van 109,4 miljoen ton was 1994 volgens havendirecteur Eddy Bruyninckx immers een recordjaar.

Bruyninckx zegt dat er voldoende perspectief blijft voor groei. De containeroverslag steeg in tonnage met 6 procent tot 25,8 miljoen ton. Antwerpen blijft daarmee volgens Bruyninckx “de groeimarkt bij uitstek” in vergelijking met concurrerende havens als Hamburg en Le Havre. Het niveau van Rotterdam blijft voor Antwerpen onbereikbaar. De overslag in de grootste haven van de wereld groeide in 1995 met 0,2 procent tot 294,6 miljoen ton.

Het havenbestuur verwacht de komende jaren wel meer problemen met grote zeeschepen. De gemiddelde tonnenmaat van de schepen steeg met 483 brutoregisterton tot 11.000 ton. Vorig jaar deden echter 396 zeeschepen minder de Belgische haven aan. Bruyninckx en havenwethouder Delwaide dringen daarom aan op een spoedige uitdieping van de Schelde.

Na moeizame onderhandelingen bereikten Nederland en België vorig jaar een akkoord over uitdieping van de rivier. Aan Nederlandse zijde wordt daar pas in de loop van dit jaar mee begonnen. In Antwerpen zijn de werkzaamheden onlangs aangevangen.

Naast de problemen op de Schelde kan ook het gebrek aan ruimte in het havengebied Antwerpen in de komende jaren parten spelen. Bruyninckx en Delwaide verzetten zich daarom tegen de mogelijke bouw van het nieuwe Eurostadion op de rechteroever. In dit voetbalstadion zouden vijf Antwerpse prof- en semiprofclubs na een fusie onderdak moeten vinden. (ANP)