Advocaat wil zaak tegen Haider na prijzen nazi's

WENEN, 11 JAN. Vooraanstaande intellectuelen, artiesten en joden willen de Oostenrijkse populist Jörg Haider aanklagen voor vermeende neo-nazistische activiteiten, nadat hij tijdens een bijeenkomst, afgelopen najaar, leden van de voormalige Waffen-SS had geprezen.

De Oostenrijkse advocaat Georg Zanger zei gisteren dat hij een zaak wil aanspannen bij de rechtbank van Klagenfurt, waar Haider de opmerkingen maakte.

Vorige maand toonde de Duitse televisie vlak voor de Oostenrijkse verkiezingen een video waarop Haider te zien was tijdens een toespraak voor veteranen van de Waffen-SS, de militaire vleugel van de nazi's die een belangrijke rol speelde bij het uitmoorden van joden, zigeuners en gehandicapten in Duitse concentratiekampen. Op de video, die na de verkiezingen ook in Oostenrijk is uitgezonden, noemt Haider de SS-veteranen, onder wie ook enkele voor oorlogsmisdaden veroordeelden, “mannen van karakter die trouw zijn gebleven aan hun overtuigingen, ook al ondervinden ze tegenwind.”

Haider, wiens beide ouders overtuigde nazi's waren, heeft verklaard dat zijn woorden verkeerd zijn begrepen. “Jörg Haider heeft zich niet lovend uitgelaten over de Waffen-SS of iets anders”, zei hij dinsdag. De Oostenrijkse president, Thomas Klestil, zei dat Haider opheldering moest geven over zijn positie als democraat. Het was de eerste keer dat de president publiekelijk kritiek uitte op een politicus.

Advocaat Zanger zei dat als de zaak tegen Haider onder de strafwet mislukt, hem via een speciale wet een boete kan worden opgelegd van maximaal zesduizend gulden, ook als er geen bewijs is voor opzet. Dat zou een morele vernedering zijn voor Haider, wiens extreem-rechtse partij 'Freiheitliche' (FPÖ) ongeveer een kwart van de stemmen heeft in Oostenrijk. (AP)