Aandelenkoersen Damrak laten veerkracht zien

AMSTERDAM, 11 JAN. Het Damrak demonstreerde vanochtend een opmerkelijke veerkracht. Nadat de graadmeter AEX onder invloed van de koersval op Wall Street ruim 4,5 punt lager opende, trokken de meeste koersen aan.

AMSTERDAM Tegen het middaguur was het AEX-verlies al teruggebracht tot 2,18 punten op 497,03 waarmee het verlies ten opzichte van gisteren grotendeeld was ingehaald.

Handelaren hadden aanvankelijk rekening gehouden met een flinkere koerscorrectie nadat woensdag het Dow Jones-industrial gemiddelde met bijna 100 punten was gedaald. De stemming in Amsterdam liet zich niet van zijn stuk brengen. De lage rente is daarvan de basis. Ook bleef vraag vanuit de optiebeurs, zij het wat minder dan woensdag, de markt opbeuren.

Vanochtend waren de grootste dalers Kon. Olie en Unilever, beide zwaar wegend in de AEX. Olies verloren 3,50 gulden op 224,80. Unilever werd 4,20 gulden goedkoper op 227,30. Akzo verloor 1,70 gulden op 181,90 en DSM werd 0,90 gulden minder waard op 132,70.

Heineken verspeelde 1,50 gulden op 294. VNU raakte 2,70 gulden kwijt op 235,90. Vendex zag zijn waarde met 1 gulden inzakken naar 50,60.

ASM Lithography werd 1,80 gulden opgestuwd tot 65,30 door een koopadvies. Ahrend, die in de loop van de dag met voorlopige cijfers komt, zag de koers 1,20 gulden opgevijzeld naar 58. Gucci raakte een rijksdaalder kwijt op 53,50, Wegener gaf 3,30 gulden prijs op 171.

De dollar is donderdag op de Europese wisselmarkten begonnen met een lagere koers. In Amsterdam werd om 10.00 uur een notering van 1,6065 gulden opgegeven tegen 1,6115 aan het eind van de handel op woensdag. Gezien de sterke daling van de Amerikaanse aandelen- en obligatiekoersen vinden handelaren de reactie van de dollar nog wel meevallen. De Amerikaanse munteenheid had baat bij de bekendmaking dat de economische groei in Duitsland vorig jaar maar 1,9 procent heeft bedragen tegen 2,9 procent in 1994.

NEW YORK De aandelenkoersen in New York zijn gisteren stevig omlaag gegaan. Het Dow Jones (industrial) gemiddelde zakte met 97,19 punten tot 5.032,94. Een aantal malen werd de computerhandel stilgelegd, zoals gebruikelijk bij grote koersschommelingen. In het laatste halfuur ging de beursindex flink hard omlaag. Tien minuten voor het einde van de handel was zelfs sprake van een daling van 113 punten. Aan het slot was dat teruggebracht tot 97,19. De daling wordt gezien als een voortzetting van de verliezen van dinsdag, toen het gemiddelde ruim 67 punten inzakte.

Vooral de technologiefondsen lieten het afweten. Dat kwam doordat telecomfabrikant Motorola dinsdag nabeurs tegenvallende resultaten bekendmaakte die volgens de handelaren weinig goeds voorspellen voor de andere fondsen in die sector. Ook de obligaties en de opties noteerden lager. Daarbij komt dat de aanhoudende impasse in het Amerikaanse begrotingsoverleg de koersen geen goed doet.

TOKIO De Japanse beurs kreeg een tik mee van het ingezakte koerspeil van Wall Street. Het Nikkei-225 gemiddelde daalde met 234,40 punten tot 20.377,92. Ook hier moesten elektronicafondsen het ontgelden. De stemming stond onder invloed van onzekerheid over het beleid dat de nieuwe minister van financiën, Wataru Kubo, gaat voeren.