Aandelen lager na koersval Wall Street

ROTTERDAM, 11 JAN. In reactie op de forse koersval van Wall Street stonden de Europese effectenbeurzen vanmorgen onder druk. De Amsterdamse beurs moest vanmorgen ongeveer drie punten terug. Frankfurt, Parijs en Londen openden vanmorgen lager en ook de Nikkei-index op de beurs van Tokio kreeg een forse tik. Het Dow Jones-gemiddelde kelderde gisteren op Wall Street 97,19 punten (bijna 2 procent) tot 5.032,94 punten. De geprogrammeerde computerhandel werd diverse keren stilgelegd, zoals in de Verenigde Staten gebruikelijk is bij koersfluctuaties van meer dan 50 punten. De daling volgde op het verlies van gisteren, toen de graadmeter voor de meest verhandelde Amerikaanse beursfondsen ook al 67 punten daalde.

De koersverliezen die Wall Street gisteren incasseerde, krijgen een plaats in de top tien van de grootste puntendalingen aller tijden. De koersdaling van gisteren is de acht na grootste in de geschiedenis van Wall Street. Op de achtste plaats in deze rangschikking staat het verlies van ruim honderd punten dat het Dow Jones-gemiddelde op 18 december vorig jaar noteerde.

Analisten zien de alarmerende uitspraken van de Republikeinse leider Newt Gingrich als een belangrijke verklaring voor de neerwaartse trend. Gingrich suggereerde gisteren dat het begrotingsconflict tussen de regering-Clinton en de Republikeinse oppositie tot na de presidentsverkiezingen in november dit jaar zou kunnen voortduren.

Gerenommeerde Amerikaanse beleggingsstrategen zijn optmistisch over 1996, maar op korte termijn vaart de Amerikaanse economie “zonder radar”, zoals de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal concludeert. “Veel economische cijfers die gewoonlijk aan het begin van de maand naar buiten worden gebracht, zijn nog niet beschikbaar, omdat het overheidsapparaat heeft stilgelegen”, zegt een analist van Iris Research.

Terwijl de aandelenkoersen een overwegend negatieve trend laten zien, brak de goudprijs gisteren voor het eerst sinds augustus 1993 door de grens van 400 dollar voor een troy ounce (31,1 gram). Traditioneel vluchten onzekere beleggers in goud, maar analisten veronderstellen dat in het huidige geval speculanten verantwoordelijk zijn voor de stijging.

“Waarom zouden beleggers vluchten in goud”, vraagt een adviseur van effectenbank Theodoor Gilissen zich af. “Met de huidige rentestand en lage inflatie is daartoe geen reden.” Wel signaleert hij “een negatieve stroomversnelling” onder de high tech-fondsen, die “voorlopig nog wel even kan doorgaan”.

Analisten spreken van een 'Motorola-effect' dat zich sinds gisteren heeft gemanifesteerd op de Europese beurzen. Motorola, producent van chips en mobiele telefoons, rapporteerde een fors tegenvallende winst in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar.

Philips, dat gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs na de cijfers van Motorola bijna twee gulden verloor, vertoonde vanmorgen een licht herstel. In Zweden daalde het aandeel van producent van mobiele telefoons Ericsson ondanks de verzekering dat de winst in het vierde kwartaal van vorig jaar hoger zal uitvallen. Op de beurs van Helsinki sloot Nokia 5 procent lager. “In het afgelopen jaar hebben we eind juli en begin oktober het begin van een koerscorrectie onder de technologiefondsen gezien”, zegt de analist van Iris. “In de afgelopen week is zo'n koerscorrectie voor de derde keer ingezet, beleggers vrezen dat die nu zal doorzetten.”