'Zaïrese vliegtuig was op weg naar Angola'

KINSHASA/MOSKOU, 10 JAN. Het maandag in de Zaïrese hoofdstad, Kinshasa, verongelukte vrachtvliegtuig was op weg naar Angola en had geen toestemming voor zijn vlucht, aldus bronnen in Kinshasa. Het dodental van de ramp is inmiddels opgelopen tot 297.

Het vliegtuig zou gezouten vis, motorolie en meel hebben vervoerd. De vrachtbrief van de Antonov 32 vermeldde dat de lading van het toestel, dat maandag kort nadat het opgestegen was neerstortte op een drukke markt, bestemd was voor Bas-Zaïre, een gebied ten westen van Kinshasa. De gouverneur van Kinshasa zei gisteren echter dat “je kunt vermoeden dat het toestel een andere bestemming had”.

Het werkelijke reisdoel zou Tembo of Kahembo geweest zijn, twee steden in Angola bij de grens met Zaïre. In dat gebied is sprake van een levendige diamanthandel, waar hoge militairen van de rebellenbeweging UNITA bij betrokken zouden zijn. Vorige maand nog stortte een vliegtuig dat vanuit Zaïre naar Angola gevlogen was, neer in dat land. Volgens UNITA bracht het vliegtuig ontheemde Angolezen terug naar hun vroegere woonplaats. Bronnen bij de Angolese regering en de internationale diamanthandel sluiten niet uit dat het vliegtuig betrokken was bij diamantsmokkel.

Volgens de Zaïrese minister van informatie, Masegabio Nzanzu, had de chartermaatschappij African Airlines geen toestemming voor de vlucht van maandag en had zij de benodigde papieren geleend van het bevriende Scibeair. De zwarte doos van het toestel is inmiddels gevonden en voor onderzoek naar Frankrijk gestuurd. Een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren in Moskou dat hij niet uitsluit dat de Russische bemanningsleden van het toestel zullen worden vervolgd.

Morgen wordt in Kinshasa een speciale dienst gehouden ter nagedachtenis van de overledenen van de vliegramp. De dienst zou worden bijgewoond door Mobutu Sese Seko, de president van Zaïre. Mobutu verblijft het grootste gedeelte van de tijd in zijn paleis in Gbadolite en vertoont zich slechts zelden in het hem zeer vijandig gezinde Kinshasa. (AP, AFP, Reuter)