Sponsor KNSB dreigt met vertrek

ROTTERDAM, 10 JAN. Op een zorgvuldig geheim gehouden plaats, ergens in Nederland, staat morgen de toekomst van het schaatsen in Nederland op het spel. Een “brainstormavond” noemt Wim Schenk het, de technisch directeur van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB). Als de bond op die vergadering niet uit de bestuurlijke impasse komt, is het vertrek van hoofdsponsor Aegon nabij.

Op de algemene ledenvergadering van de bond, begin december in Amersfoort, slaagde men er niet in een nieuw bestuur te kiezen, omdat er grote onenigheid bestond over de geldigheid van volmachten. De vergadering eindigde in een chaos. Bestuurders vielen over elkaar heen en tegenstellingen werden alleen maar groter. Op dit moment zijn er nog steeds twee kandidaat-besturen. Wim Schenk is kandidaat-voorzitter van de één, Ard Schenk (geen familie) kandidaat-bestuurder van de ander. Een poging om de twee kandidaat-besturen met elkaar op te sluiten in de hoop dat er één nieuw kandidaat-bestuur uit tevoorschijn zou komen, bleek al snel tot mislukken gedoemd. Persoonlijkheden en opvattingen over de schaatssport lagen te ver uit elkaar.

De brainstormsessie van morgenavond is alleen geslaagd als aan het eind de neuzen van de gewestelijke bestuurders allemaal dezelfde kant op staan. Als dat het geval is, zal direct een datum voor een nieuwe ledenvergadering worden geprikt. Waarschijnlijk wordt dat eind deze maand of begin februari, midden in het schaatsseizoen. “Voor er over een nieuw bestuur wordt gestemd, moet er zekerheid zijn dat het nieuwe bestuur kan rekenen op de loyaliteit van alle gewesten”, aldus Schenk. “Het is noodzakelijk dat er een absolute rust komt.”

Als er onenigheid over de koers blijft bestaan en de karakters van de hoofdrolspelers blijven botsen, wordt er straks een KNSB-bestuur gekozen dat door een levendige oppositie een kortstondig leven zal zijn beschoren. In dat geval ligt het ook voor de hand dat hoofdsponsor Aegon, de verzekeraar die jaarlijks 1,3 miljoen gulden aan de KNSB overmaakt, zich zal terugtrekken. Tenminste, dat is de stellige overtuiging van Wim Schenk. Vooralsnog rekent hij er echter op dat de gewesten het wel met elkaar eens zullen worden. Maar als de heibel blijft voortduren, is dat volgens hem “het begin van het einde”. Niet alleen van de bond, maar van de schaatssport in Nederland.

Schenk: “Zo'n sponsor zal zijn naam dan niet langer willen verbinden aan een bond die voortdurend ruzie maakt. Dat is niet goed voor de naam van dat bedrijf. En je kunt ze geen ongelijk geven.” Aegon-woordvoerder Ton Elias wil de vermoedens van Schenk niet formeel bevestigen, maar zegt wel: “Dit gedoe moet ophouden.”

Aegon wil zich niet met het beleid van de bond bemoeien, maar feit is dat wereldkampioen Rintje Ritsma zonder de bemiddeling van de verzekeraar dit seizoen vrijwel zeker niet aan de start van EK, WK en wereldcupwedstrijden zou zijn verschenen. De bond was onvermurwbaar en wilde de blonde privé-rijder Ritsma en zijn begeleiders aanvankelijk nergens in Sanex-tenue langs de baan zien. “Oud-KNSB-bestuurder Van Walsem wilde Ritsma naar de rand van het ijs duwen”, aldus Elias. “Het zou toch onbestaanbaar zijn als de wereldkampioen niet op het WK zou rijden?”

Aegon is het voortdurende gerommel binnen de bond beu. In niet mis te verstane bewoordingen is dat de KNSB kenbaar gemaakt. “Het is terecht dat ze het zat zijn”, zegt Wim Schenk over het toenemende ongeduld bij Aegon. “Het zal duidelijk zijn dat een sponsor zoiets nooit zwart op wit zet. Maar aan de bond geven ze al een paar maanden signalen die voor de goede verstaander duidelijk zijn. Sommige bestuurders geloven absoluut niet dat het ooit zover zal komen. Maar iedereen die de zaak nuchter bekijkt, ziet dat dat een logische consequentie is.”

Dat Aegon weigert lijdzaam toe te zien hoe de bond zichzelf en het schaatsen om zeep dreigt te helpen, was eind vorig jaar al duidelijk toen de bond tegen de zin van de verzekeraar een kort geding aanspande over de kleding van Ritsma. Het kwam de verhouding tussen bond en hoofdsponsor niet ten goede.

Een KNSB zonder Aegon is een KNSB zonder geld. Het accountantskantoor Deloitte & Touche betaalt als co-sponsor in ruil voor exposure jaarlijks 500.000 gulden aan de schaatsbond. Maar alleen van dat bedrag kan de KNSB niet bestaan. En welke onderneming wil in zee gaan met een bond waar ruziemaken tot specialiteit is verheven? Schenk: “Het aantrekken van een nieuwe sponsor kun je dan wel vergeten.” De vijf overige sponsors die de bond rijk is - Extran sportvoeding (Nutricia), OAD Reizen, GBC General Binding, Canon copyservice en Gazelle fietsen - leveren alleen materiaal of diensten.

De bestuurlijke warboel bij de KNSB laat Deloitte & Touche koud. N.J. Osinga, directeur communicatie en marketing: “Wij hebben geen contract met een bestuur, maar met een bond. Zolang dat wordt nagekomen, hebben wij geen probleem. Als sponsor moet je ook niet proberen om het beleid van de bond te beïnvloeden.” Deloitte & Touche, co-sponsor sinds 1992, heeft net als Aegon een contract tot en met de Olympische Winterspelen in Japan met een optie voor nog eens vier jaar. “Wij zijn heel content. We zijn er in gestapt om een grotere naamsbekendheid te krijgen en de schaatssport heeft daar enorm aan bijgedragen. Ook voor het onderhouden van gasten, in binnen- en buitenland, is het schaatsen belangrijk voor ons. En voor ons eigen personeel, zoals onlangs uit een intern onderzoek bleek. De mensen stellen het zeer op prijs.”

Het accountantskantoor, met ongeveer 3.000 werknemers, moppert niet op de bond. Ook niet over de kledingafspraak met Rintje Ritsma's privé-team. De topschaatser en zijn begeleiders mogen zich op NK's in eigen sponsorkleding (Sanex, Veenman en Craft) hullen, maar niet op de grote internationale toernooien zoals de Europese en de wereldkampioenschappen.

Het contract tussen Aegon en de bond bevat een belangrijke ontbindende voorwaarde. “Als de gewesten nu niet tot afspraken met elkaar komen, haakte onze grootste sponsor af, wellicht nog voor de Winterspelen van 1998”, zegt Wim Schenk. De verzekeraar heeft de mogelijkheid het contract te beëindigen als de bond de belangen van de sponsor onvoldoende dient. Zelfs zonder die voorwaarde zou Aegon het contract kunnen ontbinden, meent Schenk. “Als je er echt van af wil, zet je er een paar juristen aan en dan kan het.”

Het budgettaire probleem waar de bond in dat geval voor wordt geplaatst, brengt de voorbereiding op Nagano in gevaar. Ook vreest Schenk voor het uiteenvallen van de bond. Het schaatsen in Nederland is dan terug bij af. “Je moet dan niet raar staan te kijken als er weer een Groningse en een Drentse ijsbond worden opgericht.”

    • Ward op den Brouw