Philips forse verliezer op lager Damrak

AMSTERDAM, 10 JAN. Ondanks het verlies op Wall Street hield de Amsterdamse effectenbeurs de schade vanmorgen redelijk beperkt. Omstreeks het middaguur noteerde de AEX-index voor de meest verhandelde aandelen een verlies van 1,61 punten op 499,28. Philips was de grote verliezer onder de hoofdfondsen. Het aandeel leverde vanmorgen 2,20 gulden in op 60,40 gulden.

AMSTERDAM Handelaren verklaren de koersdaling uit de tegenvallende resultaten van concurrent Motorola, dat evenals Philips telecommunicatie-apparatuur en chips maakt. In Philips werd met een omzet van ruim 2,5 miljoen aandelen (dubbeltelling) stevig gehandeld. Omdat er nauwelijks aanbod was, bleef de totale omzet op het Damrak beperkt.

Vooral de lagere dollar en een tegenvallend Wall Street drukten vanmorgen de stemming op de effectenbeurs. Het herstel op de obligatiemarkt bood daarvoor tegenwicht. Het rendement op de toonaangevende tienjarige staatsobligatie daalde vanmorgen tot 5,91 procent. Akzo Nobel incasseerde evenals gisteren verlies. Bestuursvoorzitter C. van Lede van het chemieconcern sprak op zijn nieuwjaarsspeech bescheiden verwachtingen uit voor dit jaar. Na een verlies van 4,30 gulden gisteren verloor het aandeel opnieuw, 1,20 gulden op 183,10. Koninklijke Olie dat de week met een forse winst begon moest evenals gisteren een stap terug doen. Het aandeel leverde twee gulden in op 228,70 gulden.

Winst was er voor Fokker. De vliegtuigbouwer is in trek na optimistische geluiden van bestuursvoorzitter Ben van Schaik, die gisteren de verwachting uitsprak dat grootaandeelhouders, Dasa en de Nederlandse Staat, binnenkort opnieuw over de brug zullen komen. Na een winst van 80 cent gisteren kreeg het aandeel er vanmorgen 70 cent bij op 10,90 gulden. Ook de P&C Groep, CMG en Wegener lagen vanmorgen goed in de markt. P&C won 3 gulden op 66 gulden, CMG 30 cent op 9,10 en Wegener 4,50 gulden op 174,50 gulden.

De dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten iets lager geopend. De Amerikaanse munt noteerde 1,6128 gulden omstreeks het middaguur in vergelijking met een slotkoers van 1,6175 gulden gisteren. De dollar profiteerde gisteren van de publikatie van verontrustende cijfers over de Duitse economie.

Toen later op de dag duidelijk werd dat nog altijd weinig uitzicht bestaat op een oplossing voor het begrotingsconflict in de VS moest de Amerikaanse munt op de valutamarkt in New York weer terug. Een bescheiden verlaging van de beleningsrente in Duitsland had vanmorgen geen merkbare invloed op de dollarkoers. Ook het pond sterling was lager. De koers daalde van 2,5035 gulden tot 2,4955.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een fikse tik geïncasseerd. De Dow Jones-index kelderde met 67,55 punten tot 5130,13. Pessimisme over een mogelijke oplossing voor het slepende begrotingsconflict bepaalden aanvankelijk de stemming op Wall Street. Toen tegen het slot van de handel bekend werd dat Clinton met een verklaring over de begroting naar buiten zou komen krabbelde de Dow Jones nog iets terug.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag evenals gisteren een fractie lager. Mede beïnvloed door winstnemingen onder institutionele beleggers daalde de Nikkei-index met 39,76 punten (0,2 procent) tot 20.612,32. De omzet was met 650 miljoen aandelen aanzienlijk.