Orderpositie van Duitse industrie verslechtert

BONN, 10 JAN. De orderportefeuille van de Duitse industrie loopt terug. Het aantal orders daalde in november met 0,7 procent ten opzichte van de maand ervoor. Dit heeft het ministerie van economische zaken in Bonn gisteren bekendgemaakt.

Het is de tweede achtereenvolgende dag van sombere berichten over de Duitse economie. Gisteren maakte het federale arbeidsbureau bekend dat de werkloosheid in december voor de vijfde achtereenvolgende maand is gestegen, van 9,3 procent in november naar 9,9 procent in december. Bovendien stelde het gezaghebbende onderzoeksinstituut DIW de groeiprognose voor 1996 bij van 2 naar 1 procent. Het in Hamburg gevestigde instituut HWWA voorzag vanmorgen overigens een verbetering van de Duitse export. De negatieve invloed van de sterke D-mark neemt af, terwijl de toenemende buitenlandse vraag naar investeringsgoederen een belangrijker factor wordt.

De D-mark liep gisteren gevoelige klappen op als gevolg van de slechte economische berichten. De koers van de dollar steeg na de Duitse berichten gistermiddag tot 1,6175 gulden tegen een slotkoers maandag van 1,6135. Ook Europese munteenheden profiteerden van de verzwakking van de mark.

Ook uitlatingen van minister van financiën Theo Waigel deden de Duitse munteenheid geen goed. De bewindsman erkende gisteren dat zijn land vorig jaar niet aan alle voorwaarden uit het Verdrag van Maastricht heeft voldaan. De norm voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) inzake het begrotingstekort van 3 procent is vermoedelijk overschreden.

De slechte werkgelegenheidscijfers waren voor de machtige vakbond IG Metall aanleiding om opnieuw op scherpe toon een 'werkgelegenheidspact' te eisen van de werkgevers. Volgens dat pact zouden de lonen in de metaal in 1997 gelijke tred houden met de inflatie, in ruil voor 100.000 nieuwe banen. De bond (3 miljoen leden) heeft gedreigd de onderhandelingen met de werkgevers te verbreken als zij medio januari niet komt met ideeën en voorstellen om de werkgelegenheid te stimuleren.

De werkgevers willen in plaats van het pact een baangarantie afgeven in ruil voor vermindering van kerstbonussen en vakantiegeld. Ook hebben de metaalwerkgevers het voorstel van IG Metall verworpen om overuren 'uit te betalen' in vrije tijd om zo nieuwe banen te scheppen. Wel willen de werkgevers overwegen om een deel van die uren om te zetten in nieuwe banen.

Oud-kanselier Helmut Schmidt riep zijn landgenoten deze week in een artikel in het weekblad Die Zeit op om harde maatregelen te nemen om de economie en het land weer in het juiste spoor te krijgen. “Als we geen harde maatregelen willen zoals in Rome, geen eindeloze stakingen zoals in Parijs, geen klassestrijd als in Engeland en geen ineenstorting van overheidsdiensten zoals in de VS, dan zullen we er in 1996 met z'n allen tegenaan moeten”, zo schreef Schmidt.