Ondernemers: 'paars' beter dan Lubbers III

DEN HAAG, 10 JAN. Het kabinet-Kok krijgt van Nederlandse ondernemers een 6,5 als rapportcijfer. Bijna zeventig procent vindt dat het paarse kabinet het beter doet dan het kabinet-Lubbers III. De ondernemers hebben een duidelijke voorkeur voor Kok als minister-president. Dit blijkt uit een enquête onder 130 ondernemers, vandaag gepubliceerd in Forum, het blad van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

De populariteit van de VVD blijkt te zijn gegroeid sinds het aantreden van het kabinet. Bij de verkiezingen in mei 1994 stemde 50 procent op de VVD, nu zou dat 58 procent zijn. De electorale steun voor het CDA zou afnemen van 36 naar 30 procent. In 1994 stemde 7 procent van ondervraagde ondernemers op D66, nu zou dat 6 procent zijn. De stemmen voor de PvdA zou stijgen van 2 naar 3 procent. De beperkte steun voor de PvdA weerhoudt de ondernemers er niet van een voorkeur uit te spreken voor Wim Kok als minister-president. van de VVD-stemmers vindt 46 procent Kok de meest geschikte figuur als premier; bij de CDA-stemmers is dit zelfs 61 procent.

Ruim vijftig procent van de ondernemers vindt de huidige coalitie van PvdA, D66 en VVD de beste combinatie. Een coalitie van PvdA, CDA en VVD vindt steun bij 19 procent en 16 procent is voor VVD-CDA-D66.