Motorola ziet resultaat eind 1995 slinken

SCHAUMBURG, 10 JAN. Het Amerikaanse Motorola, een van 's werelds grootste producenten van chips en telecom-apparatuur, heeft zijn boekjaar afgesloten met een teleurstellend laatste kwartaal. De winst bleef 15 procent onder het niveau van het vierde kwartaal een jaar eerder.

De koers van Motorola op Wall Street, waar de animo voor technologiefondsen de laatste tijd taant, daalde vooruitlopend op de cijfers al met 5,8 procent tot 53 dollar. Toen de resultaten, na beurs gepresenteerd, duidelijk onder de toch al gematigde verwachtingen uitkwamen, zakte de koers in de elektronische handel verder tot 45 dollar.

Motorola schreef de tegenvallende resultaten toe aan dalende prijzen en afzet van mobiele telefoons, waarin het bedrijf wereldmarktleider is. Onlangs voerde het Finse Nokia, een van Motorola's belangrijkste concurrenten, dezelfde redenen aan als verklaring voor tegenvallende resultaten. Mobiele telefoons vormen bij Motorola het grootste deel van de divisie Algemene systemen, die goed is voor zo'n 40 procent van de concernomzet.

In de laatste drie maanden van vorig jaar boekte Motorola een resultaat van 432 miljoen dollar, 83 miljoen minder dan het jaar ervoor. De omzet steeg met 13 procent tot 7,3 miljard dollar. De winstmarge daalde van 8 procent vorig jaar naar 5,9 procent nu.

Op jaarbasis steeg de omzet van 22,2 miljard dollar tot 27 miljard (43 miljard gulden). De winst nam het afgelopen jaar toe van 1,56 miljard tot 1,78 miljard dollar (2,85 miljard gulden).

Motorola-bestuurder Chris Galvin schreef de zwakke afsluiting van 1995 toe aan grote voorraden, aanhoudende prijsverlagingen en de hoge kosten van ontwikkeling van nieuwe technologie. Volgens het concern lag de afzet van mobiele telefoons in het laatste kwartaal 5 procent onder het niveau van de laatste drie maanden van 1994. Daarbij komt dat de prijzen van de apparatuur het afgelopen jaar zo'n 15 tot 20 procent zijn gezakt.

(AP)