Moord op industrieel om dood gevangenen

ANKARA, 10 JAN. De moord op Özdemir Sabanci, de jongste broer van de Turkse top-industrieel Sakip Sabanci, en twee anderen door leden van een extreem-linkse stadsguerrillagroep is bedoeld als vergelding voor de dood van drie gevangenen vorige week bij een opstand in de gesloten Umraniye-gevangenis in Istanbul.

Dat heeft het Revolutionair Volksbevrijdingsfront (DHKP/C) laten weten in een verklaring waarin het de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste.

Het Front is een voortzetting van Dev-Sol, revolutionair links, dat een belangrijke rol speelde bij de straatgevechten tussen extreem-rechts en extreem-links eind jaren zeventig in Turkije, waarbij 5.000 doden vielen. Na de militaire staatsgreep in 1980 werden vele leden gevangen gezet en berecht en viel de organisatie ten prooi aan politieke meningsverschillen. Maar sinds kort wordt de groep opnieuw aangemerkt als de belangrijkste extreem-linkse terreurorganisatie in Turkije.

DHKP/C voerde zijn aanslagen vorig jaar met 50 procent op in vergelijking met 1994. Dursun Karatas wordt als het brein gezien. Tot grote woede van Ankara weigerde Frankrijk hem vorig jaar uit te leveren nadat hij daar was aangehouden. Karatas werd uiteindelijk op vrije voeten gesteld en zou zich nu in Duitsland ophouden.

DHKP/C richtte zich in het verleden vrijwel uitsluitend tegen militairen, politiemannen en regeringsfunctionarissen. De extreem-linkse organisatie zou met deze aanslag, op klaarlichte dag en in het streng beveiligde kantoorgebouw van de Sabanci-holding in Istanbul, de boodschap willen afgeven dat ze tot veel in staat is en dat ze de ondernemerswereld als een verlengstuk ziet van het Turkse staatsapparaat, dat als 'fascistisch' wordt omschreven. Volgens het hoofd van de politie in Istanbul is inmiddels een belangrijke arrestatie verricht.

Ook de moord gisteren op Metin Göktepe van de linkse krant Evrensel wordt in verband gebracht met de gevangenissopstanden van de afgelopen dagen. Hij werd maandag samen met honderden demonstranten in Istanbul opgepakt, waar hij volgens ooggetuigen zwaar zou zijn geslagen. Gistermorgen werd zijn stoffelijk overschot in een wijk in Istanbul gevonden. Deze moord, net als die op andere linkse journalisten, wordt toegeschreven aan de contra-guerrilla binnen de Turkse politie.