Miljoenenaanbod verleidt Rompelberg

MAASTRICHT, 10 JAN. Fred Rompelberg heeft het miljoenenaanbod voor een aanval op zijn eigen wereldsnelheidsrecord fietsen voor enkele maanden in beraad genomen. De Limburgse beroepsrenner wil graag nog een keer rijden in een poging 300 kilometer per uur te halen, maar zijn vrouw is mordicus tegen de levensgevaarlijke onderneming.

Op 3 oktober vorig jaar verbeterde de Limburgse beroepsrenner op de Bonneville Speedway van de zoutvlakte in Utah het wereldsnelheidsrecord van de Amerikaan John Howard naar 268,8 kilometer per uur. Hij reed op een speciale fiets in de zuiging van een acht meter lange racewagen. Zijn fiets was uitgerust met dubbele versnellingen: voor twee kamwielen met 70 en 60 tanden, achter 15 en 16 tanden. Per omwenteling gaf dat een maximale verplaatsing van 31 meter.

Acht jaar voorbereiding kregen in de maand voor zijn vijftigste verjaardag een bekroning. Het succes kwam na acht jaar voorbereiding vol tegenslagen en gebroken botten. Onmiddellijk na de vervulling van zijn droom omhelsde hij zijn vrouw en twee dochters en sprak in tranen: “Ik stop, het is mooi geweest.”

In december bood een Amerikaanse sponsor hem een miljoen dollar als hij opnieuw wilde opstappen en nog een miljoen dollar als hij het record weer verbreekt. Een duizelingwekkend aanbod. Op vakantie in Thailand, en nog steeds in blakende conditie, vond Rompelberg dat hij het aanbod moest aannemen. “Maar alleen als mijn gezin achter mij staat”, vond hij. Dat is niet het geval. “Ik heb uitstel van mijn beslissing gevraagd aan de sponsor en die heeft dat goed gevonden. Een nieuwe aanval kan toch niet vóór september of oktober plaatshebben.”

Rompelberg gaat tussen februari en juni naar Mallorca fietsvakanties begeleiden. Daar onderhoudt hij zijn basisconditie. In juni geeft hij uitsluitsel. Tot die tijd wil hij vooral rust.

Intussen heeft hij wel een nieuwe proflicentie aangevraagd bij de KNWU, zijn 26ste. Zijn Europese sponsors boden hem een nieuw contract aan. “Diep in mijn hart wil ik dolgraag nog een aanval doen. Het is per slot van rekening 3,2 miljoen gulden.” (ANP)