Markt bedrijfswagens herstelt zich langzaam

ROTTERDAM, 10 JAN. De verkoop van bedrijfswagens is bijna weer terug op het topniveau van begin jaren negentig, toen bijna 70.000 nieuwe kentekens per jaar werden geregistreerd. Voor dit jaar is de verwachting dat dealers in alle sectoren (vrachtwagens, bestelauto's en trekkers met opleggers) zo'n duizend exemplaren meer zullen verkopen dan in 1995. Daarmee zet de opgaande lijn zich door want vorig jaar werden ruim 65.000 bedrijfsauto's verkocht.

“We zijn optimistisch over de markt”, zei R. van Yperen, voorzitter van de tentoonstellingscommissie Amsterdam Bedrijfsauto Rai 96 tijdens een persconferentie voor de komende Bedrijfsauto Rai die van 8 tot 17 februari in Amsterdam wordt gehouden.

De sector bedrijfsauto's is in Nederland goed voor 15.000 banen en heeft een jaaromzet van 5 miljard gulden. Het herstel van de afgelopen tijd komt vooral uit de sectoren zwaar materieel en lichte bestelwagens. Zo kunnen trucks met veel laadvermogen de kosten van het lange-afstandsvervoer drukken en rijden deze bij efficiënte belading per saldo milieuvriendelijker rond dan kleinere bedrijfswagens.

Bestelwagens zijn in trek om bijvoorbeeld drukke binnensteden te beleveren. Ook is er een groei van het aantal bestelwagens, die niet zozeer worden gebruikt om goederen te vervoeren als wel om materialen te vervoeren. Zo rijden steeds meer vertegenwoordigers, loodgieters en dergelijke in een bestelwagen rond.

Het marktoptimisme van Van Yperen wordt weerspiegeld in het aanbod op de Bedrijfsauto Rai. Met 288 exposanten uit 16 landen is deze tentoonstelling groter dan ooit. Liefhebbers kunnen zich in Amsterdam vergapen aan nieuwe modellen van bijvoorbeeld Renault, Scania en MAN. Het Nederlandse DAF Trucks lanceert de nieuwe DAF 45 in de klasse van 6 tot 11 ton en komt met een uitbreiding van de 65-serie, de 65-240. Beide auto's gaan dit jaar in produktie.