Krant: Mitterrand hield zijn ziekte decennium geheim

PARIJS, 10 JAN. François Mitterrand wist al sinds 1981, kort na zijn eerste verkiezing tot president, dat hij leed aan prostaatkanker. Dat schrijft het Franse dagblad Le Monde. Een woordvoerder van het kantoor van de maandagochtend overleden ex-president kon nog geen commentaar leveren op het bericht.

De ziekte werd tot 1992 geheim gehouden. Bij zijn aantreden had de president het Franse publiek een grote mate van openheid beloofd over zijn gezondheid. De ziekte kwam pas aan het licht toen Mitterrand in septembert 1992 een prostaat-operatie moest ondergaan.

Enkele maanden na zijn aantreden werd een aandoening geconstateerd die zo ver was gevorderd dat artsen afzagen van een operatie. De kwaal werd behandeld met medicamenten, waar onder hormoonpreparaten. Dankzij de medicatie stopte de groei van het gezwel.

In september 1992 liet Mitterrand verklaren dat de ziekte in een vroeg stadium was geconstateerd. Volgens Le Monde wist Mitterrand op het moment dat hij openheid over zijn lichamelijke conditie beloofde niet van de prostaatkanker.

In de jaren tachtig doken er twee keer geruchten op dat Mitterrand aan kanker zou lijden. In 1981 liet Mitterrand zich onder valse naam in een ziekenhuis opnemen. In 1989 kwam hij zichtbaar verzwakt terug van een reis naar Venezuela. De halfjaarlijkse gezondheidsverklaringen, uitgegeven door zijn persoonlijke arts Claude Gubler, zwegen over de aandoening.

Mitterrand werd in 1994 voor de tweede keer geopereerd. Op zoek naar verlichting van de pijn riep Mitterrand vorig jaar de hulp in van een homeopaat Philippe de Kuyper, en een anesthesist, Jean Pierre Tarot.

Mitterrand wordt morgen in familiekring begraven in zijn geboorteplaats Jarnac. Gelijktijdig zal in de Notre Dame een dienst worden gehouden. Voor die plechtigheid zijn ook bevriende staats- en regeringsleiders uitgenodigd. Nederland zal bij de begrafenismis vertegenwoordigd worden door koningin Beatrix, minister-president Kok, oud-premier Lubbers en de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Wynaendts. Ook talloze andere leiders hebben hun komst aangekondigd, zoals president Jeltsin van Rusland, koning Norodom Sihanouk van Cambodja, koning Hussein van Jordanië, president Weizman en premier Peres van Israel, president Mubarak van Egypte, bondskanselier Kohl en president Herzog van Duitsland. (Reuter, AP, AFP)