Kok: bezoek aan kantoor PLO is geen erkenning

TEL AVIV/DEN HAAG, 10 JAN. De Israelische regering moet van het bezoek van minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) aan het PLO-kantoor in Oost-Jeruzalem “geen zaak” maken. Dit zegt premier Kok vandaag in een vraaggesprek met de Israelische krant Maariv.

“Het bezoek van de Nederlandse minister aan Orient House is geen erkenning van welke Palestijnse aanspraak dan ook en wijzigt niets in de vriendschappelijke relatie met Israel”, aldus Kok. “Ik ben verbijsterd dat het bezoek aan Orient House alle andere onderwerpen overschaduwt die betrekking hebben op mijn bezoek aan Israel.” Volgens de Nederlandse premier is de politiek van de Europese Unie inzake Orient House “bekend”.

In het vraaggesprek met Maariv herinnert premier Kok eraan dat Peres vorig jaar, toen hij onder premier Yitzhak Rabin minister van buitenlandse zaken was, geen bezwaar maakte tegen een mogelijk bezoek van Van Mierlo aan Orient House. Van Mierlo vergezelde toen koningin Beatrix tijdens haar staatsbezoek aan Israel. “Wij hebben dat toen bij Shimon Peres aanhangig gemaakt”, aldus premier Kok.

Het bezoek aan het Midden-Oosten heeft volgens Kok tot doel de Nederlandse steun aan het vredesproces tot uitdrukking te brengen. “Ik ben van plan in Gaza te slapen en samen met Yasser Arafat de eerste steen te leggen voor de haven van Gaza, waarbij Nederlandse ondernemingen een groot aandeel in de bouw hebben”, aldus de minister-president. Voorts is Kok van plan de onrechtmatigheden in de Palestijnse verkiezingscampagne bij Yassar Arafat aanhangig te maken.

Minister Van Mierlo is niet van plan terug te komen van zijn besluit. Hij zal een eventuele motie van de Tweede Kamer die hem oproept weg te blijven uit Oost-Jeruzalem dan ook niet uitvoeren. De Tweede Kamer komt vanmiddag in een spoeddebat bijeen om over de kwestie te praten. De opvatting van Van Mierlo betekent dat de Tweede Kamer de minister in het uiterste geval alleen kan tegen te houden door een motie van afkeuring tegen hem in te dienen.

Dit is echter een theoretische mogelijkheid, omdat hiermee ook het voortbestaan van het kabinet op het spel zou worden gezet. Er was vanmorgen nog druk telefonisch overleg in de coalitie over de kwestie. CDA en VVD keren zich tegen het bezoek van de minister aan Orient House.