India verbiedt abortus op meisjesfoetussen

NEW DELHI, 10 JAN. India heeft een verbod uitgevaardigd tegen abortussen op gezonde meisjesfoetussen. De wet is gisteren bekendgemaakt, maar is al sinds 1 januari van kracht. Zowel de ouders die de abortus van een gezonde meisjesfoetus aanvragen als de artsen die het uitvoeren, riskeren een gevangenisstraf tot vijf jaar en een boete van driehonderd dollar. Er zijn geen cijfers beschikbaar over het aantal abortussen dat in India wordt uitgevoerd op gezonde meisjesfoetussen. Maar wegens het naar verhouding hoge percentage mannen in de Indiase samenleving veronderstellen overheidsinstanties dat het aborteren van meisjesfoetussen een wijdverspreid gebruik is. Ouders in India geven veelal de voorkeur aan jongens omdat deze de familie op latere leeftijd rijkdom brengen in de vorm van een bruidschat. Voor Hindoe-ouders geldt bovendien dat hun zonen de weg naar de hemel openen door de brandstapel aan te steken waarop Hindu's worden gecremeerd. (AP, AFP)