George Weah steunt voetballers Nigeria

JOHANNESBURG, 10 JAN. Het organisatiecomité van de Afrika Cup en de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF) hebben in Johannesburg besloten geen vervanger aan te stellen voor Nigeria. Officieel heeft het land zich nog steeds niet teruggetrokken. De organisatie in Zuid-Afrika en de CAF laten de mogelijkheid voor Nigeria open alsnog deel te nemen. Het toernooi begint zaterdag. Een dag later staat Nigeria-Zaïre gepland.

Eind december verbood de regering van Nigeria het nationale team aan het toernooi deel te nemen, omdat Zuid-Afrika de veiligheid van de voetballers en hun begeleiders niet kon garanderen. De nationale ploeg onder leiding van de Nederlandse bondscoach Jo Bonfrère bleef echter in trainingskamp, in de hoop alsnog toestemming te krijgen van de Nigeriaanse regering om aan de Afrika Cup deel te nemen. Ook de Ajacieden Finidi en Kanu zijn nog in Afrika.

Guinee weigerde vorige week de vrijgekomen plaats op te vullen, waardoor de organisatie met een probleem zaten. “Door geen vervanger aan te wijzen zal de competitie nu bestaan uit vijftien landen, tenzij Nigeria op zijn besluit terugkomt”, aldus Mustapha Fahmy, secretaris-generaal van de CAF. Zonder Nigeria spelen Zaïre, Liberia en Gabon een wedstrijd minder.

De Liberiaan George Weah, die maandag werd bekroond als beste voetballer ter wereld, is een van de sterren op het toernooi. Liberia neemt voor het eerst deel aan de Afrika Cup. Bij de uitreiking van de prijs die bij de verkiezing hoort, maandag in Milaan, zei Weah dat hij met Liberia graag op de wereldkampioenschappen voetbal zou willen spelen. “Maar ik weet dat dat nooit zal gebeuren”, aldus de 29-jarige aanvaller van AC Milan. Liberia heeft zich nooit voor het WK gekwalificeerd.

Het Afrikaanse voetbal kan volgens Weah alleen maar groeien als de politiek zich er niet meer mee bemoeit. Weah veroordeelde de Nigeriaanse politici die het nationale voetbalteam hebben verboden aan de Afrika Cup deel te nemen. “Armoede kun je bestrijden, maar het is veel moeilijker om je te verzetten tegen regeringen”, aldus Weah, die eerder werd gekozen tot Afrikaans en Europees voetballer van het jaar. “Het nationale team is gegijzeld door de staat. Finidi en Kanu hadden gemakkelijk van de situatie kunnen profiteren door terug te gaan naar Ajax, die hen betaalt. Maar ze hebben er de voorkeur aan gegeven om te blijven trainen, in de hoop dat Nigeria op het laatste moment alsnog mee zou mogen doen. Dat kun je uitleggen als liefde voor Afrika”, aldus Weah. (Reuter)