Foto

Foto: De Zilveren Camera 1995 is gewonnen door de 31-jarige fotograaf Leo Erken. De jury bekroonde zijn zwart-wit serie uit Grozny, de door oorlogshandelingen vernielde hoofdstad van Tsjetsjenië. Op bovenstaande foto rouwt een vrouw om haar man en zoon die beiden tijdens een beschieting zijn omgekomen. Erken, die net terug is uit Azerbajdzjan, reageert op zijn prijs met een verwijzing naar de getormenteerde relatie tussen Russen en niet-Russen in de voormalige Sovjet-Unie. “De etnische conflicten die daar uit voortkomen zorgen voor veel werk.” De wedstrijd om de Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF). De officiële uitreiking heeft in maart in Den Haag plaats. Het is de 42ste keer dat de prijs wordt toegekend. Twee jaar geleden werd Leo Erken gekozen als Fotojournalist van het Jaar 1993.