EU betaalt voor waarnemers mensenrechten in Burundi

GENÈVE/NAIROBI, 9 JAN. De Europese Unie heeft geld beschikbaar gesteld om vijf mensenrechtenwaarnemers naar Burundi te sturen. Een akkoord daartoe tussen de EU en de VN is gisteren in Genève ondertekend.

De waarnemers zullen vertrekken zodra het gisteren door de EU toegezegde geld (ongeveer 750.000 gulden) ontvangen is door de volkerenorganisatie. Het ligt in de bedoeling dat de vijf drieëneenhalve maand in de Burundische hoofdstad, Bujumbura, blijven. Daarna zouden ongeveer dertig waarnemers in Burundi gestationeerd kunnen worden, eerst in Bujumbura en vervolgens in andere delen van het land.

Taak van de waarnemers is om schendingen van de mensenrechtenorganisaties onder de aandacht te brengen van de Burundische autoriteiten en stappen aan te bevelen om aan misstanden een einde te maken. Volgens bronnen bij de EU was deze vorig jaar al bereid om de benodigde gelden voor de waarnemers toe te zeggen maar duurde het zeer lang voordat de Burundische autoriteiten hun toestemming gaven voor de operatie.

Volgens de Hoge Commissaris van de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Safako Ogata, is er in Burundi inmiddels sprake van een “situatie die op een burgeroorlog lijkt”. Ogata zei dit gisteren in de Keniaanse hoofdstad, Nairobi, na een bliksembezoek van 24 uur aan Burundi. “Er hebben momenteel afschuwelijke gebeurtenissen plaats in Burundi, maar een oplossing kan alleen van de Burundische autoriteiten komen”, aldus Ogata. In Burundi is het al onrustig sinds de moord, in oktober 1993, op de eerste Hutu-president van het land, Melchior Ndadaye. Hutu-extremisten en het uitsluitend uit Tutsi's bestaande regeringsleger zijn sindsdien in een aanhoudende guerrilla verwikkeld. (AFP, Reuter, AP)