EBRD: laatste kapitaalverhoging

DEN HAAG/LONDEN, 10 JAN. De tweede kapitaalverhoging van de Oost-Europabank zal waarschijnlijk tevens de laatste zijn. Gaan de aandeelhouders, waaronder Nederland, op de jaarvergadering in april akkoord met een verdubbeling tot 20 miljard ecu (41,4 miljard gulden), dan heeft de ontwikkelingsbank daaraan de komende vijf jaar genoeg. Daarna zal zij zich zelf kunnen bedruipen. De kapitaalverhoging staat hoog op de agenda van de ontmoeting tussen de bankpresident, Jacques de Larosière, en de Nederlandse minister van financiën Zalm morgen in Den Haag. De kapitaalsuitbreiding staat bij tal van aandeelhouders ter discussie. Vrijwel elk land staat onder grote druk vooral meer te bezuinigen. De VS zijn met 10 procent de grootste aandeelhouder. Nederland heeft bijna 2,5 procent. De verhoging van het kapitaal heeft de bank nodig omdat het bedrag van 10 miljard ecu dat zij vijf jaar geleden bij haar oprichting van de aandeelhouders meekreeg nagenoeg op is. (ANP)