Duizenden agenten beschermen Hussein in Tel Aviv

TEL AVIV, 10 JAN. De Jordaanse koning Hussein brengt vandaag voor de eerste maal een officieel bezoek aan Tel Aviv. Ter bescherming van de hoge gast is het centrum van Israels grootste stad door de binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet praktisch tot 'steriel gebied' verklaard. Zo'n 6.000 politieagenten en soldaten zijn op de been om het koninklijke gezelschap te beveiligen. Na de moord op premier Yitzhak Rabin in het centrum van Tel Aviv neemt de Shin-Bet geen risico's. De hoofdstraten in Tel Aviv zijn vanaf vanmorgen afgesloten en radio Israel roept de automobilisten op de metropool te mijden.

Jordaanse en Israelische vlaggen wapperen naast elkaar langs de straten waar de Jordaanse koninklijke stoet zich zal verplaatsen. Koning Hussein zal onder andere in het Icholov-ziekenhuis twee Jordaanse luchtmachtofficieren bezoeken die er reeds enige tijd op de neurologische afdeling worden verzorgd.

De Israelische tv zendt het verblijf van de Jordaanse vorst in Tel Aviv uit, hetgeen ook geldt voor de gezamenlijke persconferentie die koning Hussein en premier Shimon Peres laat in de middag zullen geven. Vanavond zal de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Christopher zich bij het gezelschap voegen voor een bezoek aan de oevers van het meer van Tiberias waar koning Hussein prijzen zal uitreiken aan de Israelische en Jordaanse onderhandelaars over het Israelisch-Jordaanse vredesverdrag. Minister Christopher zei in het vliegtuig op weg naar Israel dat de tijd is aangebroken dat Israel en Syrië concessies doen terwille van een vredesverdrag.

Het bezoek van koning Hussein aan Tel Aviv verdiept de Israelisch-Jordaanse vrede. Volgens de Israelische pers zullen de door de VS aan Jordanië te leveren F-16 gevechtsbommenwerpers door de Israelische luchtvaartindustrie worden onderhouden. Israel heeft zich in Washington sterk gemaakt voor de levering aan de Jordaanse luchtmacht van deze moderne Amerikaanse vliegtuigen.