Concurrentie volgt ING met verlaging hypotheekrente

ROTTERDAM, 10 JAN. De hypotheekrente gaat opnieuw omlaag. ING Bank nam gisteren het initiatief met een verlaging van de tarieven voor rentevaste perioden tot twaalf jaar met 0,3 procentpunt. Concurrenten Rabobank en ABP Hypotheken zijn ING direct gevolgd. Ook de Postbank maakte vanmorgen bekend dat de tarieven met ingang van morgen worden verlaagd.

Voor een lening met een rentevaste periode van vijf jaar betaalt de hypotheeknemer bij ING Bank vanaf vandaag jaarlijks 6,1 procent rente in plaats van 6,4 procent. Een lening met een looptijd van tien jaar kan worden afgesloten tegen een rentepercentage van 7,0 (dat was 7,3). Het laagste rentepercentage, voor leningen met een rentevaste periode van een jaar bij ING Bank daalt van 4,9 tot 4,6 procent en bij de Postbank tot 4,5 procent.

Evenals de verlaging van ING Bank gaat de verlaging van de Rabobank vandaag in. Voor een lening met een looptijd van een jaar bij het ABP geldt met ingang van morgen een tarief van 4,7 procent. Voor een annuïteitenlening met een looptijd van 5 jaar geldt een tarief van 5,7 procent.

Sinds april vorig jaar hebben de hypotheekverstrekkers de rentetarieven in stappen met iets minder dan twee procent omlaag gebracht. De hypotheekverlagingen houden direct verband met de aanhoudende daling van de kapitaalmarktrente. Het rendement op de toonaangevende staatsleningen met een looptijd van tien jaar is vanmorgen gedaald tot 5,91 procent.

Ruim een jaar geleden stond de zogenoemde lange rente nog op 7,7 procent. De toonaangevende vijfjaars staatsobligatie, voor de banken een belangrijke maatstaf bij het vaststellen van hypotheektarieven, omdat de vijfjaars hypotheek bij de consument favoriet is, daalde vanmorgen tot 4,92 procent.

De marge tussen de lange rente op de kapitaalmarkt en de tarieven die hypotheekgevers cliënten in rekening brengen neemt de laatste jaren af. Nieuwe kleine marktpartijen dwingen grotere spelers zoals de Rabobank, het ABP, de ING Bank en de Postbank eerder in te spelen op veranderingen in de kapitaalmarkt.

Dat ING Bank het voortouw neemt bij een nieuwe ronde van hypotheekrenteverlagingen is opmerkelijk. Doorgaans neemt één van de kleinere aanbieders het initiatief, zoals FBTO (onderdeel van het financiële conglomeraat Achmea) begin december vorig jaar en Zürich Leven ruim een maand eerder.

ING Bank ontkent doelbewust de concurrentie te hebben willen aftroeven. “Ons beleid is onveranderd”, zegt een woordvoerder. “Wij spelen in op de marktontwikkelingen u kunt beter de concurrentie vragen waarom ze zo laat zijn.”