Bod op uitzendrechten Spelen

ROTTERDAM, 10 JAN. Een consortium onder aanvoering van het mediaconcern News Corporation biedt ruim 2 miljard dollar (3,2 miljard gulden) op de Europese uitzendrechten voor de Olympische winter- en zomerspelen in de periode 2000-2008. Dat meldt vandaag de Britse zakenkrant Financial Times.

Met het bod bindt News Corporation, eigendom van de Australiër Rupert Murdoch, de strijd aan met de European Broadcasting Union (EBU). Dit samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen, waaronder de NOS, voert namens hen de onderhandelingen over de uitzendrechten voor grote sportevenementen. Tot nog toe heeft de EBU altijd de rechten op uitzending van de Olympische Spelen in de wacht gesleept. Nu dienen dus ook de commerciële omroepen zich aan.

Met het bod van News Corporation ontstaat in Europa een situatie die vergelijkbaar is met die in de Verenigde Staten, waar de grote omroepen al jarenlang tegen elkaar opbieden om uitzendrechten van belangrijke sportwedstrijden. NBC verwierf vorige maand voor 2,3 miljard dollar de Amerikaanse tv-rechten op de Spelen tot en met 2008.

Directeur-generaal Francois Carrard van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Genève, dat de uitzendrechten op de Spelen verkoopt, heeft de ontvangst van “een serieus bod” van News Corp bevestigd. Hij weigerde details over de hoogte ervan te geven omdat de onderhandelingen over de Olympische Spelen in het jaar 2000 in Sidney, en die over de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City al zijn begonnen.

Het bod, begin deze week bij het IOC ingediend, is ondertekend door Sam Chisholm, verantwoordelijk voor News Corporations tv-activiteiten buiten de VS en eerste man van British Sky Venture, een Britse exploitant van commerciële satellietzenders. Volgens de Financial Times zijn ook andere omroepbedrijven bij het bod betrokken, onder andere aanbieders van abonneetelevisie.

Richard Bunn, belast met sportrechten bij de EBU in Genève, gaat ervan uit dat zijn organisatie “de goede relatie met het IOC kan voortzetten”.