Axelse Vlakte kan overheid geld opleveren

TERNEUZEN, 10 JAN. Ontwikkeling van de Axelse Vlakte bij de haven van Terneuzen is voor de rijksoverheid een zeer renderende investering. Dat blijkt uit een gepresenteerd onderzoek van Frederic F. Harris, het Nederlands Economisch Instituut en Aveco in opdracht van het Havenschap Terneuzen. Een startsubsidie van het Rijk van 32 miljoen gulden voor ontwikkeling van 100 hectare van het gebied levert de staatskas een extra jaarinkomen van 22 miljoen gulden op aan belasting en besparing aan werkloosheidsuitkeringen.

Ontwikkeling van het totale gebied in drie fasen kost 94,3 miljoen gulden. De ontwikkeling van de eerste 100 hectare van het gebied levert 3300 banen op. Bij volledige uitgifte rekenen de onderzoekers op 2520 banen.

Een onderzoek in opdracht van de Nationale Havenraad bestempelde de Axelse Vlakte enkele jaren geleden als “speerpunt van nationaal belang”. Desondanks besloot de minister van verkeer en waterstaat financiële prioriteit te geven aan de havens van Rotterdam en Amsterdam. Het Terneuzense Havenschap hoopt dat alsnog op korte termijn tot toekenning van een startsubsidie wordt besloten.

Uit een vergelijking met acht andere binnen- en buitenlandse havens blijkt dat de Axelse Vlakte het best scoort voor vestiging van kleinere en middelgrote bedrijven. (ANP)